10.12.2020. 11:19
0
U KS potvrđeno 185 novozaraženih koronavirusom i 294 oporavljenih od Covid-a
Nakon analize 741 uzoraka, prikupljena u periodu od 6. do 9. decembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 185 novozaraženih osoba koronavirusom.

Od ovog broja porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 110 zaraženih osoba, odnosno 59,45 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 294 osobe su oporavljene od zaraznog oboljenja Covid-19, čime je o danas  nastavljen pozitivan trend pojave većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih ovim virusom u Kantonu Sarajevo.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (185), te u Općoj bolnici (97) hospitalizirane su ukupno 282 osobe, od kojih sedam koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata sa ovog bolničkog liječenja otpušten je 21 pacijent.

Nažalost, desila su se dva smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 304 osobe.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.822 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 9. decembra ove godine ukupno je registrovano 21.807 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 18.681 oporavljena od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 26. novembra do 10. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 3.292 samoizolacije.

„Kako bismo smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je važno držati propisani fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa“, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije možete naći na web stranici www.zzjzks.ba.

 (Patria) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.