15.12.2020. 13:19
0
Forto u četvrtak predaje imena, nova Vlada KS 30. decembra
Plan Četvorke i samostalnih zastupnika koji čine novu skupštinsku većinu je da 30. decembra bude održana sjednica na kojoj će biti imenovana nova Vlada KS.

Iako nije ostalo još puno vremena, kako je za Patriju potvrđeno iz Četvorke, prvo bi se trebala održati hitna sjednica Skupštine KS 17. decembra na kojoj će biti usvojene izmjene i dopune zakona kako bi došlo do spajanja odnosno razdvajanja ministarstava u Vladi KS. Tako bi se trebali spojiti Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša koji su nekad i bili jedno ministarstvo. Također doći će do razdvajanja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na Ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja i Ministarstvo za visoko obrazovanje. Iako još uvijek na takav prijedlog nisu data mišljenja Ministarstva pravde i uprave i Ministarstva finansija, očekuje se da u roku od dva dana budu data mišljenja. 

Kada je riječ o imenovanju nove Vlade KS, mora se voditi računa i o propisanim rokovima, pa je potrebno najmanje 12 dana prije sjednice na kojoj će biti imenovanje dostaviti imena ministara predsjedavajućem Skupštine. Još uvijek nije dostavljeno ime mandatara Edina Forte koji je dužan dostaviti i imena ministara. Kako Patria saznaje to bi se sve moglo dogoditi u četvrtak što je u predviđenom roku. 

Izvori iz Četvorke otkrivaju da se još uvijek razgovara o kandidatima za dva ministarstva gdje postoje po dva dobra kandidata. Danas i sutra bit će završeni i ti dogovori stranaka. Od ranije je poznato da će Narod i pravda imati najveći broj ministarstava, ali nije isključivo riječ o kadrovima NIP-a. Dva ili tri kandidata su predložena uz dogovor NIP-a i SDP BiH i drugih partnera. 

„Imamo zajednički dogovor oko više kandidata i nije u pitanju suha matematika ko je koliko dobio. Očekujemo da cijeli proces bude okončan u planiranim rokovima, izuzev ako ova Vlada ne bude pravila problem i ne dostavi potrebna mišljenja ali imamo obećanje premijera Marija Nenadića da će sve ispoštovati“, kaže izvor Patrije. 

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.