17.12.2020. 8:15
0
Danas sjednica: Nova Vlada KS sa starim ili novim ministarstvima?
Danas s početkom u 10 sati održat će se hitna sjednica na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo. Izmjenama ovog zakona bit će omogućeno fuzioniranje ministarstava komunalne privrede i infrastrukture te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao i razdvajanje sadašnjeg Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u dva ministarstva - za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, te za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Ukoliko danas budu usvojene ove izmjene, mandatar za sastav nove Vlade KS Edin Forto kojeg bi tokom dana trebao imenovati predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić u konsultacijama sa zamjenicima, može odmah predati 12 imena za sastav nove Vlade KS. No, ukoliko se danas to i ne dogodi dva su moguća scenarija. Prvi je da se odgodi imenovanje nove Vlade KS i sačeka usvajanje ovih izmjena pa bi nova Vlada mogla biti imenovana u januaru. Dok je drugi scenario da ukoliko iz nekog razloga ne dođe do usvajanja izmjena Četvorka se reorganizuje i ipak predloži imena ministara za postojeća ministarstva, a nakon imenovanja izvrši promjene te naknadno razriješi i imenuje ministre za dva ministarstva. No, Četvorka i samostalni zastupnici kandidate su predlagali prema spojenim odnosno razdvojenim ministarstvima. 

Ako danas ne budu predata imena za sastav nove Vlade ona neće moći biti imenovana 30. decembra kako je ranije najavljeno jer je određen rok da se imena dostavljaju najmanje 12 dana prije sjednice na kojoj će biti imenovanje.

S obzirom da je nova skupštinska većina cijeli proces pokrenula 9. oktobra, a već smo u drugoj polovini decembra postavlja se pitanje zašto se nije ranije započela procedura izmjena ovog zakona čime bi se izbjegla utrka s vremenom. U međuvremenu je došlo do ostavke premijera Marija Nenadića što znači cijele Vlade, kao i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika umjesto koga je izabran Elvedin Okerić koji je sada i predsjedavajući. 

Novu Vladu KS činit će Narod i pravda, SDP BiH, Naša stranka, te kandidati koje su predložili samostalni zastupnici, dok NBL neće imati svog ministra ali je sastavni dio Četvorke zbog drugih procesa koji će odvijati u općinskim vijećima i Gradskom vijeću Grada Sarajeva. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.