17.12.2020. 10:41
0
Sarajevo jutros četvrti grad po zagađenosti zraka u svijetu
Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je, prema podacima Air Visuala, na četvrtom mjestu po zagađenosti zraka u svijetu.
Index zagađenosti iznosi 196, a koncetracija čestica PM2.5 iznosi 142.3 µg/m³.

Podaci Američke ambasade u SAD-u pokazuju još veću zagađenost, a zrak je označen kao veoma nezdrav. Prema njihovim podacima jutros u šest sati index zagađenost je iznosio 268.

Zagađenost zraka jutros je visoka i u Tuzlanskom kantonu. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Lakvcu je index zagađenosti 188, dok je u Živinicama 175. Zrak je označen kao nezdrav i u Zenici s indexom od 108.


U Sarajevu je jučer proglašena epizoda Prirpavnost. Saopćeno je kako se i u narednim danim očekuje pretežno oblačno i stabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije, što bi moglo dovesti do značajnije akumulacije zagađujućih materija i pogoršanja kvaliteta zraka.

Rizičnim grupama stanovništva se savjetuje da smanje kretanje, dok se ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja savjetuje da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole, prenosi N1.


(Admir Oručević)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.