17.12.2020. 16:06
0
Goran Čerkez: Nema organizovanog slavlja Nove godine, pokušali smo da nikakvih organizovanih dočeka nema
Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje federalnog ministra zdravstva kazao je da je Krizni štab održao danas sjednicu i razgovarali o epidemiološkoj situaciji.
"Situaciju smo u potpunosti stabilizovali, neću da kažem da je poboljšana jer u ovakvoj krizi malo fali da se to preokrene. Incidenca pada preko 10 posto, ukupan broj hospitaliziranih pada preko 13 posto i broj ljudi na respiratoru se kreće između 50 do 60 to je neki prosjek. Broj smrtnih slučajeva je u opadanju. Situaciju smo stabilizovali bez lockdowna. Susjedne zemlje već duži period pokušavaju da stabilizuju situaciju i nw uspijevaju", kazao je Čerkez.

Kada je riječ o predstojećim praznicima, mjere koje sada postoje one će i ostati.

"Jedan dan ili dva dana veselja, a propasti cijeli januar i da uđemo u ponu goru situaciju mislim da nema čovjeka sa razvijenom sviješću da bi sebi to dozvolio. Nas čekaju još dva zimska mjeseca i očekivati je da će situacija biti teška“, kazao je Čerkez.

Vrlo je jasno rečeno da i za hotelijere važe ista pravila kao i za kafiće. Do 23 sati rade ugostiteljski objekti i za goste hotele.

"Nema organizovanog slavlja Nove godine, pokušali smo da nikakvih organizovanih dočeka nema. To ne znači poslije 12 već i prije 23 sata. To nije dozvoljeno. To je nešto što bi bilo u suprotnosti  s mjerama. Pozvali smo sve da Novu godinu slave obiteljski. To nije naredba već preporuka“, kazao je Čerkez.

On je dodao da je svako miješanje potencijalni rizik za širenje Covid-a. Kada je riječ o skijaškim centrima u nedjelju će stupiti na snagu i mjere za skijaške centre.

"Svi koji skijaju imaju maske, najvažnije je da se napravi razmak. Očekuje se za vrijeme praznika i veća pdorška inspekcija i MUP-ova. Bit će pojačan nadzor i nas to raduje na neki način. Smatramo da neće biti potrebna represija i vidimo da se sve više poštuju mjere", kazao je Čerkez. 

Čerkez je kazao da još uvijek nema odgovora na inicijativu da se na granicama traži negativan PCR test.

"Na Vijeću ministara BiH je da prihvati stručnu preporuku ili političku odnosno da neće ni razmatrati", kazao je Čerkez. 

Dodao je da je potrošnja kisika veća i za 4 puta u BiH, a u Zenici i do sedam puta. 

(Patria)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.