20.12.2020. 18:50
0
'Pod lupom': Do sada nije zabilježen ni jedan slučaj vršenja pritiska na glasače
Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. godine u Mostaru do 14 sati je 38,1 posto, što je za 2,9 posto više u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima, održanim 15. studenoga, i to je ohrabrujuće, priopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

"Ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen niti jedan slučaj bugarskog vlaka (birači na biračko mjesto dolaze s već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne), otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače", ističu iz navedene Koalicije.

Naglasili su kako je na tri biračka mjesta primijećeno od jednog do deset slučajeva glasanja bez važećih identifikacijskih dokumenata. Vraćanje birača s biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska, zabilježeno je na više od 50 posto biračkih mjesta (do 10  takvih slučajeva).

Promatrači Koalicije "Pod lupom" zabilježili su obiteljsko glasanje na dvije trećine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti). Na 32 posto biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.

Na jednom biračkom mjestu zabilježeno je duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 4,2 posto slučajeva tijekom glasanja nisu se primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprječavanje širenja covida-19, navode iz Koalicije "Pod lupom".

Dodaju kako njihovim promatračima nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta, a na devet biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane promatrača.

Građani sve uočene nepravilnosti tijekom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji "Pod lupom" na besplatan broj 080 05 05 05 ili na sljedećem linku VIDEO

Sljedeća konferencija za medije održat će se u 21 sat, kada će Koalicija "Pod lupom" pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta, stoji u priopćenju.


(FENA)

IzboriBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.