20.12.2020. 20:35
1
Tužilaštvo KS odgovorilo Sindikatu policije KS: Tužilačka odluka na osnovu ocjene dokaza
Nakon što je danas reagirao Sindikat policije Kantona Sarajevo oko slučaja pucnjave u NBL banci kada je policajac upotrijebio oružje kako bi se odbranio od čovjeka koji je pravio problem u poslovnici ali i nasrnuo na policajca makazama i osudio postupak tužioca Tužilaštva KS što je policajac ispitan u svojstvu osumnjičenog, reagiralo je i Tužilaštvo KS.

“Saznanje da je postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u vezi sa događajem u NLB banci od 18.12.2020. godine, našeg kolegu ispitao u svojstvu osumnjičenog, odnosno, istog htio lišiti slobode, je nešto što zaslužuje svaku osudu i takav postupak izaziva prezir među našim kolegama. Naime, želimo jasno naglasiti da mi nismo, niti želimo biti izvan zakona, ali cjelokupan događaj i sve ono što je prethodilo upotrebi sile – službenog vatrenog oružja, od strane našeg kolege, ukazuje na to da su bili ispunjeni zakonom propisani uslovi da se upotrijebi zakonom dozvoljena smrtonosna sila i da je naš kolega profesionalno, od sebe i drugih građana, odbio protivpravni napad osobe koja nije prezala da napadne raspoloživim oštrim predmetom", kažu iz Sindikata.  

Iz Sindikata navode da postoji zakonom propisani postupak u kojem se utvrđuje i ocjenjuje upotreba sile, pa i vatrenog oružja od strane policijskog službenika, o čemu je tužilac trebao voditi računa, kao i omogućiti policajcu da se podvrgne neophodnom psihološkom i drugom tretmanu, a ne da ga ispituje u svojstvu osumnjičenog.

"Zbog toga, ako nadležni organi Sindikata donesu odluku, održat ćemo i proteste ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva, te ćemo pozvati građane da nam se pridruže, jer smo mi ovlašteni da, u skladu sa zakonom, štitimo sebe i građane od nasilnika i napadača, uključujući i to da upotrijebimo službeno oružje, sukladno zakonu i pravilima službe”, navode oni.

Iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice istakli su da je "profesionalno provedena istraga najbolja zaštita svih građana pa tako i policijskih službenika."

"Sve potrebne radnje od uviđaja pa nadalje su poduzete s ciljem da se utvrdi šta se desilo. Procjena postupajućeg tužioca koji rukovodi uviđajam da ispita sudionika u događaju u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka ne prejudicira ishod postupka. Prema policijskom službeniku koji je učestvovao u događaju je postupano u skladu sa pravilima struke. Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji s Federalnom upravom policije intenzivno provodi radnje dokazivanja, saslušanja svjedoka, pribavljanje materijalnih dokaza uključujući i snimak video nadzora u banci, utvrđivanje stepena tjelesnih povreda kod teško povrijeđenog M.S. i drugo. Tek će se analizom svih prikupljenih dokaza moći utvrditi da li je upotreba vatrenog oružja od strane policijskog službenika bila zakonita ili je eventualno došlo do prekoračenja granica nužne odbrane, te će tužilačka odluka biti zasnovana na ocjeni svih dokaza. Podsjećamo da oštećeni, optuženi i druge zainteresovane stranke redovno u medijima prejudiciraju ishode istraga i komentarišu postupke koji su u toku, dok se od policijskih službenika očekuje da se pridržavaju svojih etičkih kodeksa i zakona i ne iznose subjektivne stavove o predmetima i tako podrivaju povjerenje građana u Tužilaštvo.

Na kraju, Tužilaštvo je organ koji radi u skladu sa principima nezavisnosti, jednakosti i nepristrasnosti, te svoje odluke donosi u skladu sa dokazima i zakonom. Nikad nije bilo niti će biti prepreka policijskim službenicima da zakonito obavljaju svoje odgovorne zadatke koji su im povjereni. U tome im Tužilaštvo daje i uvijek će davati svoju punu podršku", saopćeno je. 

(Patria) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.