21.12.2020. 8:36
0
Imenovanja: Nova Vlada KS u januaru?
Imenovanja Vlade KS do kraja ove godine neće biti jer mandatar za premijera Edin Forto nije u petak predao imena kandidata za ministre u Vladi KS. Iz Četvorke se ne odazivaju na pozive, a finalni dogovori rade se u tajnosti.

Tako je tek u nedjelju poznato da je kandidat za ministra kulture i sporta Samir Avdić, dok nije poznato ko će biti predložen za resore za boračka pitanja i rada i socijalne politike, a što također treba predložiti Narod i pravda.  

Najveću odgovornost u predlaganju imena imao je Narod i pravda jer su trebali predložiti šest imena za ministre.

SDP BiH je prošle sedmice potvrdio svoja tri kandidata za resore finansija, zdravstva, saobraćaja Davora Čičića, Harisa Vranića i Adnana Štetu.

Damir Marjanović ranije je već predložio Meliku Husić Mehmedović za resor visokog obrazovanja, iako je sama procedura razdvajanja postojećeg Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS okončana tek 17. decembra na sjednici Skupštine KS, kao i spajanje Ministarstva komunalne privrede i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Klub SDA u Skupštini KS je zbog toga najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu FBiH tvrdeći da nisu bila pribavljena potrebna mišljenja Vlade KS.

Naša stranka ranije je obznanila da će za ministricu pravde i uprave predložiti Lejlu Brčić koja je već bila ministrica u Vladi Šestorke, a dobili su i mjesto premijera koje su imali i ranije.

NIP je predložio neke kandidate koji nisu članove te stranke. Resor privrede vodit će Adnan Delić, na čelu Ministarstva osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja bit će Naida Hota-Muminović, Avdić kultura i sport, Enver Hadžiahmetović kandidat je za novospojeno ministarstvo komunalne privrede i prostornog uređenja, Admir Katica za MUP te ostaju još nepoznati kandidati za dva resora. Resor socijale mogla bi voditi žena s obzirom da su ranije najave bile da će prvi put u Vladi KS sjediti četiri žene.

Ukoliko danas Forto preda predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću listu kandidata potrebno je ispoštovati rok od najmanje 12 dana prije sjednice na kojoj će se imenovati Vlada.

Iako je raniji plan Četvorke bio da to bude 30. decembar jasno je da ćemo novu Vladu KS ipak dobiti početkom 2021. godine. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.