25.12.2020. 19:40
0
Čampara: Ne smije se desiti da u Vladi neko ima 'svog' ministra, to je katastrofa
Za 5. januar zakazana je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi trebala biti imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo. Vladu KS formira Četvorka sa nezavisnim zastupnicima.

Jedan od njih je Aljoša Čampara koji je napustio SDA zbog neslaganja sa vrhom ove stranke kada je riječ o vođenju politike. On nije tražio nikakve ministarske pozicije, a u razgovoru za Patriju Čampara ističe da smatra da niko ne treba da ima 'svog' ministra.

„Ako bi se to dešavalo, da pojedinci imaju ministra u Vladi, to je jedna potpuna neodgovornost prema sistemu funkcioniranja institucija i kantona i države BiH. Ukoliko bismo pristali na varijantu da imamo 'privatne ministre', to jeste da ministar odgovara pojedincu radi njegove ruke ili dvije ruke mislim da ćemo doživjeti katastrofu i u pravnom i u političkom smislu“, kazao je Čampara.

Ističe da se svi trebaju ponašati odgovorno, prije svega prema građanima na način da podržavamo Vladu ukoliko Vlada dobro radi.

„Ukoliko Vlada dobro ne radi treba i ovu smijeniti, ili bilo koju drugu, kao i ministra koji ne bude dobar. A, ako imamo privatne ministre onda ti ministri mogu da rade šta hoće neće biti odgovorni ni građanima niti parlamentarnoj većini zato što bi bili privatni ministri. Ja na to nikad neću pristati, a naravno da ću podržavati Četvorku i ovu Vladu, naravno ukoliko budu radili dobro“, dodao je Čampara.

On će podržati, kako kaže, Vladu koja ima program, mjere, kratkoročne, dugoročne i ako se ministri budu toga pridržavali i radili za opće dobro onda se možemo nadati uspjehu. 

„Ne odnosi se to samo na Vladu KS nego i na sve druge i mislim da bi tako svi trebali postupati. Što se tiče prijedloga pojedinih zastupnika, nije problem da neko može predložiti nekog ministra. Ali parlamentarna većina mora vidjeti da li će prihvatiti tog ministra na način da li je to kompetentna osoba, da li zavrjeđuje da dobije podršku parlamentarne većine, da li je osoba koja može odgovoriti zadatku za koji se predviđa. 

I to nije problem, ali ta osoba kada bude izabrana je dio Vlade i mora odgovarati samo parlamentarnoj većini i građanima, a nikako pojedincu. Tu treba napraviti razliku. Imali smo dosta kandidata, na svim pozicijama po tri četiri imena, pa se došlo do najboljih rješenja, ali niko ne može biti u poziciji da može ucjenjivati parlamentarnu većinu sa svojom rukom. Zato sam ja uvijek govorio da je većina od 18 neodrživa za rad. Tako da niko nema tu zlatnu dionicu, i zlatnu ruku da može ucjenjivati parlamentarnu većinu“, istakao je Čampara.

Zastupnika u KS raduje i činjenica da će pojedine stranke, misleći na SBB, dati podršku novoj Vladi iako neće sudjelovati u vlasti.

„Mislim da je to jedna dobra pojava koja se dešava na političkoj sceni“, dodao je Čampara.

Ide i 2022. godina i Opći izbori, a Čampara ističe da je krajnje vrijeme da se okupe probosanske partije koje su zasnovane na jednom novom građanskom principu. 

„Mislim da nam to svima treba biti opredjeljenje. Dakle, na evropskim standardima, a to su građanski principi. Mislim da svi trebamo težiti ka tome, jer ja ne vidim više da postoje neke posebne ideologije u smislu podjele političkih stranaka na ideološkom principu. Ja mislim da nam svima treba biti jedna jedinstvena ideologija - građanski princip i BiH u EU i NATO-u“, dodao je Čampara.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.