30.12.2020. 15:14
0
Očaj na Lipi: Za 900 migranata nema rješenja, a bliži se nova noć
Situacija sa oko 900 migranata koji se više od 24 sata nalaze na lokalitetu Lipa u autobusima koji su ih trebali voziti na drugu lokaciju je nepromijenjena.

Peter van der Auweraert, šef Misije IOM-a oglasio se danas popodne na Twitter profilu navodeći da timovi UN-a i Danskog vijeća za izbjeglice nastavljaju pružati humanitarnu pomoć za 900 migranata. 

"Oni su zapeli tamo, a vrijeme za rješenje prije mraka ističe. Očajna situacija", naveo je on. 

Brojne novinarske ekipe koje se nalaze u blizini migranata, onemogućene se da im priđu, a već je nastupila i pojačana nervoza vozača autobusa. 

Od jučer je parkirano 20 autobusa u kojima su migranti prenoćili. Iako je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić u utorak najavio prebacivanje migranata u kasarnu Bradina i Imigracioni centar Delijaši to se nije dogodilo zbog neslaganja Vijeća ministara BiH, ali i pobune vlasti HNK i mještana koji su se okupili kod kasarne Bradina. Oni su od kasnih popodnevnim sati do večeri "stražarili" na licu mjesta zbog najavljenog dolaska. 

Kako Patria saznaje, pregovarača ispred Delegacije EU povukao se iz Bihaća i na povratku je za Sarajevo. U ovom trenutku niko ne zna šta će biti s migrantima na Lipi niti dokad će autobusi ostati na toj lokaciji.   

(NAP / Video: AFP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.