31.12.2020. 8:33
0
Drugačija Nova godina: Poštujte mjere i čuvajte zdravlje!
Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa neće biti ni javnih okupljanja povodom dočeka 2021. godine. Na snazi je ograničenje kretanja od 23 sata do 5 ujutro.

Iz MUP-ova i kantonalnih inspekcija najavili su pojačane kontrole ugostiteljskih objekata kako bi provjerili poštivanje mjera i naredbi Federalnog kriznog štaba. 

I dalje je obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima:

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi.

Preporuke Kriznog štaba FMZ, proširene su i za dio koji se odnosi na predstojeće blagdane, pa se građanima preporučuje da u vrijeme održavanja svih predstojećih blagdana, kao i Nove godine 2021. godine, privatna okupljanja svedu na minimum i obilježavaju u krugu najuže obitelji. 

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je danas da sadašnji indikatori su bolji nego od onih iz oktobra i novembra, ali i dalje je epidemiološka situacija nestabilna i nije vrijeme za opuštanje.

Mjere zabrane i preporuke su na snazi do 15. januara u Republici Srpskoj gdje je također manji broj zaraženih posljednjih dana.  

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je 17.12.2020. naredbu kojom aktuelne mjere na području Distrikta zbog COVID-19 ostaju na snazi do 10. 1. 2021. godine uključujući i radno vrijeme ugostiteljskih objekata i policijski sat.

Zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta BiH u periodu od 22.00 do 5.00 sati. Od ove mjere izuzimaju se svi zaposleni koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog korona virusa kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Rad ugostiteljskih objekta na osnovu odluke Štaba za zaštitu i spašavanje i dalje je do 19.00 sati kao i rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću te teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativnih aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.