31.12.2020. 8:55
2
Gdje će migranti s Lipe?
Vijeće ministara BiH trebalo bi danas održati vanrednu sjednicu na kojoj će razmotriti migrantsku krizu koja je nastupila zbog više stotina migranata iz kampa Lipa koji su ostali bez smještaja nakon što je taj kamp rasformiran, a osoblje IOM-a se povuklo.

Naprasna odluka ministra sigurnosti Selme Cikotića da se smjeste u kasarnu Bradina nije odobrena na Vijeću ministara BiH, a migranti su skoro dva puna dana proveli u 20 autobusa. U četvrtak popodne su napustili autobuse jer rješenja nije bilo, a migranti su se vratili na Lipu gdje je tek nekoliko kontejnera nedovoljnih za njihov boravak u zimskim uslovima. 

Prema informacijama koje su objavljene, ali koje je otkrio i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić razmatrat će se mogućnost da se dio migranata prebaci u centar Bira u centru Bihaća iako je on zatvoren još krajem septembra. U Prijedlogu odluke koju bi trebalo usvojiti Vijeće ministara zahtijeva se od vlasti USK i Grada Bihaća da poštuju važeću odluku Vijeća ministara od 11. marta 2019. godine kojom je Bira određena kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata i da se bez odlaganja izvrši prihvat i smještaj određenog broja migranata na lokaciju Bira. Također bi VM BiH trebalo razmotriti i druge mogućnosti za smještaj migranata i donijeti odluke za hitno rješavanje humanitarne i sigurnosne situaciju u oblasti migracija na teritoriji BiH. 

Upravo je to bio povod novog okupljanja građana kojima se pridružio i gradonačelnik Šuhret Fazlić. Jasno i glasno su rekli da su protiv otvaranja Bire i da to neće dozvoliti. 

Štab Civilne zaštite Grada Bihaća na hitnoj sjednici održanoj sinoć jednoglasno je usvojio dva zaključka. Prvim se utvrđuje da bi nasilno smještanje ilegalnih migranata u Biru bez saglasnosti gradskih i kantonalnih vlasti narušilo sigurnosnu situaciju u Gradu Bihaću a posebno naseljima koja se nalaze u blizini fabrike.

Istim se zaključkom traži od Vijeća ministara BiH da ne usvaja bilo kakvu odluku o premještanju migranata u Biru. Drugim zaključkom traži se od nadležnih institucija da obezbijede uslove za smještaj ilegalnih migranata na Lipi.

Građani se pitaju zašto se na Lipu nisu prebacili kontejneri kojih ima više od 200 u Biri.

Plan je da se migranti s Lipe prebace na drugu lokaciju do aprila 2021. godine dok se ne obezbijede uslovi na Lipi za njihov koliko toliko humani smještaj. 

(NAP)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.