7.1.2021. 21:28
0
Džananović: Naredne dvije sedmice odredit će političke tokove u SAD
Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Nedžma Džananović ocijenila je jučerašnje događaje u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je stotine pristalica predsjednika Donalda Trumpa upalo u Capitol Hill u namjeri da pokušaju poništiti njegov izborni poraz, kao nezapamćene, ali i ne toliko šokantne.

- Već četiri godine SAD "ne liče na sebe" i ono što smo mogli vidjeti je logičan epilog bezobzirnog i mržnjom nabijenog krajnjeg desnog populizma na kojem je došao i predsjednik SAD Donald Trump - istakla je Džananović u razgovoru za Fenu.

Obračun s institucijama i tradicijama je, dodala je Džananović, ono što je Trump najavio i svojevremeno, u svom zastrašujućem inauguralnom govoru, tako da se američka demokracija našla na udaru puno ranije i trpila napade odupirući im se tokom cijelog njegovog mandata.

- To je najavio, u tome je istrajao i tako će, obilježen sramotom, otići. Neprihvatanje izbornih rezultata, sijanje mržnje i nepovjerenja, širenje laži i teorija zavjera, vrijeđanje i otvoreni pozivi na pobunu protiv sistema i institucija, kao i implicitna podrška nasilju, jednostavno se nije mogla drugačije završiti.  Kada s najvišeg mjesta podilazite najnižim strastima, to se, gotovo neminovno, završava nasiljem - istakla je profesorica Džananović.

Naglasila je da su svi desni i krajnje desni populisti vrlo slični te da to važi i za Trumpa.

- Niti je prvi, nažalost ni zadnji takav, nije posebno originalan i nije bitno drugačiji od sličnih takvih likova - ocijenila je.

Jedina razlika je, smatra ona, što se on našao na čelu najveće svjetske demokratije i što je cijeli svijet to pratio s velikom pažnjom. Istakla je da takvi političari smisao svog političkog djelovanja nalaze u podjelama i eksploatiraju i produbljuju postojeće podjele u društvu - etničke, vjerske, rasne, klasne ili neke druge, ili čak sve zajedno, odjednom.

- Oni sami sebe proglase za otjelotvorenje naroda, oni sami određuju ko je "narod" tj. ko je pravi, a ko krivi narod - ko su patrioti, a sve neistomišljenike proglase za neprijatelje, izdajnike, plaćenike, optuže ih za kriminal. Nemaju nikakvu koherentnu politiku osim propagande, na činjenice odgovaraju lažima, a sve institucije koje im postavljaju ograničenja ili predstavljaju prijetnje - proglašavaju pokvarenim, korumpiranim i zlonamjernim, a umjesto odgovora tom istom narodu u koji se zaklinju - odgovaraju novim lažima i teorijama zavjera - pojasnila je.

Džananović tvrdi da je to univerzalan recept te da "začini mogu imati neki lokalni okus", ali da je vrlo jednostavan i vrlo često uspije.

- Kad sami sebe proglasite za narod, onda je vaša volja - volja naroda i vama više ne trebaju ni institucije, ni procedure, ni sudovi ni zakoni, jer svi su oni korumpirani, a samo je lider glas čistog naroda i samo je njegova volja, volja naroda. Mnogo je populista prije Trumpa također osporavalo i institucije i koncept podjele vlasti općenito, mnogo ih nije prihvatalo izborne rezultate i nazivalo ih ukradenim. Ova 'događanja naroda' su već viđena, samo u nekim drugim dijelovima svijeta, ne u SAD - istakla je.

Džananović je poručila da je ipak demokratija pobijedila, da su procedure ispoštovane i da će izabrani predsjednik stupiti na dužnost te početi proces ozdravljenja nacije.

Naglasila je da je izabrani predsjednik Joe Biden iskusan i odmjeren političar, pristojna i dobronamjerna osoba koja razumije smisao javne službe zbog čega profesorica Džananović nema nikakvih sumnji da je njegova namjera da bude predsjednik svih Amerikanaca.

Ističe da je vrlo važno i to što sada demokrati imaju većinu u oba doma te da su samim tim i pozicije njegove administracije znatno jače.

- To je jako važno, jer on mora otkloniti i unutrašnje i vanjskopolitičke tragove Trumpovog mandata. Republikanska stranka, na ovoj drugoj strani, u ovom trenutku ima veliku odgovornost, iako više neće imati ni izvršnu vlast niti većinu u zakonodavnoj - kazala je.

Oni se sada, dodala je, moraju vratiti osnovnim demokratskim i sopstvenim političkim vrijednostima i u potpunosti se odreći "trumpizma".

- Ono što su vodeći republikanci sada uradili je i premalo i prekasno. Tok naredne dvije sedmice odredit će u značajnoj mjeri političke tokove za naredne četiri godine i republikanci moraju odabrati da li će i dalje biti dio problema ili dio rješenja tj. ozdravljenja - poručila je.  

Invociranje 25. amandmana koje podrazumijeva da ukoliko je predsjednik onemogućen obavljati tu dužnost, umjesto njega to radi potpredsjednik SAD-a, jedan je od načina, smatra Džananović, da oni sami naprave značajan odmak od Trumpovog naslijeđa te da bi to bio važan signal kojim bi se i distancirali od eventualnih sličnih aktivnosti i obeshrabrili njihovo prenošenje po saveznim državama i manjim mjestima gdje postoji realna opasnost da se počne "dešavati narod".

- Rijetko se u politici desi da odgovornost snose svi koji su pravili greške, no neobično je važno da odgovornost preuzmu oni koji su na vrhu. Kako od Trumpa ne možemo, realno, očekivati odgovorno lidersko ponašanje, na potezu su potpredsjednik Mike Pence i kabinet, prije svega, na invociranje 25. amandmana - naglasila je.

Republikanska stranka, smatra ona, mora ponijeti dio odgovornosti jer su odbili izglasani opoziv Trumpa i gotovo pune četiri godine stajali iza svih njegovih politika i odluka i pacifizirali javnost izjavama da ne obraćaju pažnju na predsjednikove riječi, već njegova djela, pogotovo kad je istrajavao u forsiranju krajnje konzervativne agende.

- Republikanci nisu bili taoci, već njegovi saučesnici. Sigurnosni aspketi tj. evidentni propusti i budući sigurnosni tretman krajnje desnice, te odgovor pravosuđa i kvalifikacija napada na Capitol Hill, također, su veoma značajni, no ta pitanja zaslužuju posebnu elaboraciju - zaključila je Džananović.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.