11.1.2021. 9:32
0
Odlazak “ljudi u bijelom”: Nenadoknadiv gubitak za zdravstveni sistem BiH
U Bosni i Hercegovini od početka pandemije korona virusa preminulo je više od 4.330 osoba. Među njima je i mnogo bh. ljekara i medicinskih radnika.

Među prvim žrtvama koronavirusa u Bosni i Hercegovini bio je ugledni doktor epidemiologije i član Svetske zdravstvene organizacije (WHO) za Jugoistočnu Evropu Šefik Pašagić bio je među prvim žrtvama korone, odnosno 5. aprila 2020. Bitku sa korona virusom izgubio je i jedini goraždanski pulmolog prim. dr. Ferid Tutić.

Poznati sarajevski oralni hirurg prim. dr. Adnan Hašimbegović takođe preminuo je od posljedica zaraze korona virusom.

Ljekar Sead Jamakosmanović preminuo je 27. novembra 2020. od posljedica zaraze koronavirusom u 71. godini.

Dom zdravlja Mostar saopštio je da je 19. aprila 2020. preminuo njihov kolega, prim. dr. V.M., rođen 1963. godine.

Od posljedica zaraze korona virusom, u travičkoj bolnici 16. decembra 2020. je preminuo prim. dr. Pero Lovrić.

Od 14. do 17. novembra u Tuzlanskom kantonu umrle su 23 osobe od posljedica korona virusa, a među njima i infektolog Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla doktor Jovan Petković u 63. godini.

Dragan Vojvodić, specijaliste interne medicine, supspecijaliste nefrologa, preminuo je takođe od posljedica virusa korona.

Doktor Marko Pekija (37) zaposlen na Univerzitetskom i kliničkom centru RS (UKC RS), preminuo je nakon više od mjesec dana borbe sa virusom korona. Dr. Marko Pekija radio je na Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane.

Doc. dr. Enes Slatina preminuo je od posljedica korona virusa.

Ugledni profesor i bivši Predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske dr. Nebojša Jovanić preminuo je 4. decembra 2020.godine.

Dr. Veljko Stupar je rođen 1. novembra 1953. godine u selu Stupari kod Mrkonjić Grada. Preminuo je 27. novembra 2020. godine u UKC Banjaluka, od posljedica korona virusa.

Od posljedica korona virusa preminuo je i prof. dr. sci. Ljubomir Šormaz koji je rođen 1956. godine u Banjaluci. Umro je 3. novembra u 64. godini života.

Prof. dr. Branko Despot, rođen je 1954. godine u Velikoj Kladuši. Ovaj specijalista plastično-rekonstruktivne i estetske hirurgije, preminuo je 17. novembra u Banjaluci, u 67. godini.

Kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH kako bismo dobili potpunije podatke o broju smrtnih slučajeva medicinskih radnika i ljekara gdje su nam rekli kako ne vode takve podatke.

Također, na internet stranici Komore doktora medicine Republike Srpske, postavljen je dio “u uspomenu na”, gdje je navedeno nekoliko imena i prezimena preminulih ljekara iz tog bh. entiteta.

Infektolog u penziji i bivši direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu Bakir Nakaš kazao nam je kako ova tema – o broju preminulih medicinskih radnika i ljekara od posljedica Covida-10, ima svoju specifičnu težinu u vrijeme ove pandemije, prenosi N1.

Specijalistkinja ginekologije i akušerstva dr. Alica Ćurić (1962.), preminula je jučer poslijepodne.

Ona je prva je aktivna liječnica ili zdravstveni radnik Kantonalne bolnice Zenica koja je preminula od posljedica koronavirusa, potvrdio je Feni direktor te ustanove Rasim Skomorac.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.