11.1.2021. 22:00
0
Borell razgovarao sa Dodikom: Centre za migrante rasporediti na teritoriji BiH
Šef diplomatije EU Josep Borrell razgovarao je danas telefonom s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uslovima u kojima se nalaze stotine migranata u BiH, saopšteno je u Evropskoj službi za spoljne poslove.

U EEAS naglašavaju da je EU više puta zatražila od vlasti u BiH da hitno unaprijede svoje aktivnosti na rješavanju "teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu" i da pruže osnovne uslove za život migrantima koji i dalje spavaju na hladnom u ekstremnim vremenskim uslovima.

"Visoki predstavnik Borelj je u razgovoru podsjetio predsjednika Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške BiH za smješataj migranta, za šta je do sada izdvojeno više od 88 miliona evra. On je pozvao vlasti BiH da rade na održivim rješenjima, a posebno na otvaranju prihvatnih centara koji će biti ravnomernije raspoređeni na cijeloj teritoriji BiH", navodi se u saopštenju.

U EEAS dodaju da je šef diplomatije EU poručio Dodiku da bi neuspjeh u rješavanju potreba migranata imao ozbiljne posljedice po ugled Bosne i Hercegovine.

"EU računa na one koji su na funkciji u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne mjere i preduzmu sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima", zaključuje se u saopštenju.

(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.