21.1.2021. 19:00
0
O čemu se to danas raspravljalo na sjednici Vlade FBiH
Federalna vlada je dopunila Uredbu o utvrđivanju i primjeni jedinstvenih kriterija za zaključivanje Sporazuma, odnosno sudske nagodbe o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode.

Dodan je novi stav po kojem je, ako se zaključivanje Sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode temelji na neosnovanom kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom, utvrđen iznos naknade nematerijalne štete u visini od 20 KM za jedan dan neosnovanog kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom.

Uredba je dopunjena jer je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH uveden institut kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom.

IZJAŠNJENJE O INICIJATIVI
Vlada FBiH je prihvatila inicijativu poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Miomirke Melank za dopunu Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, s ciljem prijave doprinosa koje niži nivoi vlasti uplaćuju za osobe iz registra istaknutih samostalnih umjetnika, uz napomenu da obrazac za prijavu doprinosa ne može biti propisan Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Vlada napominje i da će obrazac za prijavljivanje uplaćenih doprinosa od strane kantona, u skladu s posebnim propisima kantona, za istaknute umjetnike, biti propisan izmjenama Pravilnika o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, a nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI
Vlada Federacije BiH dala je privrednom društvu Centralno grijanje Tuzla d.d. saglasnost za rekonstrukciju postojećeg vrelovodnog ogranka u Tuzli, izgradnjom novog.

Danas su usvojeni planovi rada za 2021. godinu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH i Federalne uprave civilne zaštite.

Vlada je usvojila izvještaj o radu za 2020. godinu Generalnog sekretarijata Vlade FBiH, Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, Ureda Vlade FBiH za evropske integracije, Federalne direkcije robnih rezervi, Ureda za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH, Komisije za vođenje drugostepenog disciplinskog postupka za namještenike federalnih organa državne službe, Policijskog odbora za policijske službenike FBiH, Odbora državne službe za žalbe, te Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu donjeg toka rijeke Spreče.

Uz izvještaje o radu za prošlu godinu, Vlada je usvojila i planove rada Arhiva Federacije, Federalnog zavoda za agropedologiju i Federalnog hidrometeorološkog zavoda za 2021. godinu.

Vlada FBiH je razmatrala informaciju o izvještaju Privredne komore FBiH o toku realizacije Uredbe o usavršavanju predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala.

KADROVSKA RJEŠENJA
Federalna vlada donijela je odluke o raspisivanju javnog konkursa i o kriterijima za izbor i postavljenje direktora Federalnog zavoda za agropedologiju.

-Danas su date prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Davora Tomića, Tihomira Čelana, Gordana Galića, Emira Konjhodžića, Dragana Gabrića i Kristine Žulj za vršioce ovih dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Za učestvovanje u radu i odlučivanju na Skupštini BH Telecoma d.d. Sarajevo Vlada je opunomoćila Ernesta  Đonku - saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Fena)

Vlada FBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.