22.1.2021. 13:32
0
I dalje aktivna operacija u OSA-i, Čampara i Bubalo nisu autori prijave
Na Sudu BiH danas je održan nastavak suđenja Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije i Muhamedu Pekiću, uposleniku OSA-e zbog zloupotrebe položaja.

Prvi je svjedočio Ibrahim Međedović, rukovodilac Odsjeka za kontraobavještajne sigurnosne poslove (Direktorat za operativne poslove). Tužilac Oleg Čavka pitao je svjedoka da li je Muhamed Pekić 28.08.2020. godine bio na zadatku koji ima veze sa njegovim odjelom. 

„Mi smo tražili od BH Pošte informaciju i obavijestio sam Pekića da treba otići u BH Poštu“, kazao je Međedović. 

On je potvrdio da nije o tome obavijestio Pekićevog nadređenog Sakiba Vukovića jer nema obavezu da ga obavještava o operacijama koje odobrava generalni direktor. 

„Kada se radi operacija onda se odrede učesnici i to odobrava generalni direktor. Direktorat za operativne poslove trebao je informaciju i njegova uloga (Pekić) bila je da ode i donese iz BH pošte informaciju koja nam treba. Donio je, „očistio“ (cyber sektor da nema virusa ili drugih ometača) stik i dan nama. Imali smo informaciju da su radnici/uposlenici podnijeli prijavu protiv Agencije. Protiv institucija se vodi hibridni rat i strane službe pokušavaju te institucije vanjski poslovi, odbrana, sigurnost, CIK, pravosuđe predstaviti neefikasnim, da su potrebne reforme i prave svoje pozicije“, kazao je Međedović. 

On je kazao da ta operacija pokušava spriječiti te aktere i da traje duži period. Međedović nije mogao otkriti kako su došli do operativnih saznanja da je podnesena prijava, ali je kazao da OSA ima svoje izvore, načine prikupljanja podataka. Informacija je glasila: Nezadovoljni radnici Agencije podnijeli prijavu protiv Agencije, kazao je Međedović. 

Također je istakao kako je ta operacija još uvijek aktivna zato što ne znaju „ko stoji iza nje“ i da zato nisu uništeni prikupljeni podaci koji se periodično prikupe i unište. 

„Informacija nije uništena i ona je u Odjelu i zaštićena.“

Sudija Branko Perić pitao je svjedoka da li objavljivanje i neistinitih informacija može biti dio „hibridnog rata“, na šta je svjedok odgovorio potvrdno. Priznao je da je upoznat da je došlo do curenja informacija iz OSA-e i da na tome radi glavni inspektor. 

Na pitanje tužioca Čavke da li pripadnik OSA-e može kao građanin koristiti podatke do kojih dođe Agencija, Međedović je kazao da ne može. Nadovezala se advokatica Osmana Mehmedagića Senka Nožica koja je pitala svjedoka da li je u kontraobavještajnom poslu dozvoljen više nego u nekom drugom, svjedok je kazao da to predviđa i zakon.

Advokatica Nožica zatim je upitala da li je anonimno pismo koje je upućeno ovih dana na adrese sudija i tužilaca „podrivanje države“, svjedok je kazao da jeste. Sudija Perić je dodao da je zatekao pismo na e-mailu, ali nije želio dalje govoriti na tu temu. 

Drugi svjedok bila je Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Na portalu Istraga.ba 11. septembra je objavljeno da je ona podnosilac anonimne prijave protiv direktora OSA-e objavljujući fotografiju druge ženske osobe, mapu puta da njenog stana što je kod nje izazvalo nesigurnost. 

Od jula 2020. godine je zaposlena kao savjetnica u FMUP-u, a prije toga je sedam godina radila u općini Novi Grad, kao i u Centralni SDA. Ona je potvrdila da je 14. novembra 2020. gdine podnijela prijavu protiv Osmana Mehmedagića, Avde Avdića i jedne NN osobe iz BH Pošte zbog zloupotrebe položaja i to iz iste one pošte iz koje je izuzet snimak videonadzora za koji se tvrdilo da je Bubalo na njemu, a zapravo je bila njena prijateljica Amina Ohranović. 

Bubalo je kazala da je Čampara upozorio da bi ona mogla biti predmet praćenja nakon što postane njegova savjetnica. Ona nije za medije davala izjave u vezi ovog slučaja, ali je na Facebook profilu objavila da je podnijela prijavu i to su mediji prenosili. 

„Nije tajna da su Mehmedagić i Avdić prijatelji. Sastajali su se na javnim mjestima, viđala sam ih i ja i moji prijatelji. U posljednje vrijeme se trude sakriti“, kazala je Bubalo na šta je reagirala Nožica ulažući prigovor da svjedokinja pretpostavlja. 

Ona je kazala da je kolateralna šteta odnosa Mehmedagića i njenog nadređenog Čampare. 

„Mene je Čampara upozorio, ali ja nisam znala dokle su ti ljudi spremni da idu. Nanesena mi je ogromna šteta, komentari su bili užasni od toga da me treba zaklati, silovati, a pisali su ih SDA botovi među njima Adnan Lingo kojeg svi znaju. Javila sam se ljekaru dobila sam strašnju alergiju, javila se psihijatru u Opću bolnicu i dobila lijekove. Objavljena je moja adresa i mapa puta do mog staba, Ja sam tada živjela sama jer mi je suprug tada još radio u Banja Luci“, kazala je Bubalo. 

Svjedokinja je kazala da je njen suprug preko noći ostao bez posla nakon što je podnijela krivičnu prijavu. 

„Pekić je lično kontaktirao ljude iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH“, kazala je Ohranović. Dodala je da u istom periodu dok je njen svekar Emir Bubalo (bivši načelnik općine Konjic) bio na rehabilitaciji došao vještak da ga vještači, a riječ je o predmetu iz 2014. godine. 

Ona je na pitanje tužioca da li traži krivično gonjenje i naknadu materijalne štete kazala da traži. Potvrdila je da protiv nje Mehmedagić podnio krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje. 

Sudija Perić pitao je svjedokinju kako je Amina Ohranović dobila koverte. 

„Meni su se uposlenici OSA-e obratili, vidno su bili uplašeni, rekli su mi da imaju anonimnu prijavu, i da prolaze torturu ako bilo šta u Agenciji prijave. Ja sam otišla kod Amine i dala joj koverte“, kazala je Bubalo. 

Ona je o toj prijavi obavijestila i Čamparu ali nakon što je Amini dala da ih pošalje. 

Nožica je iščitala dio iz izjave koju je Bubalo dala Tužilaštvu BiH i sugerisala da je „naknadno instruisana da ovo kaže i da ne govori istinu“. Bubalo je odgovorila da je pokušala da isto kaže i tužiocu Čavki ali da je on rekao da to ne želi slušati jer svako ima pravo podnijeti krivičnu prijavu. 

Nakon što je sve objavljeno u medijima, Amina Ohranović je pozvala Bubalo na šta joj ona rekla da se ne treba bojati te da joj isto poručio i Čampara preko nje. Na pitanje Senke Nožica da li je Bubalo podnosilac anonimne prijave, ona je kazala da nije. 

Kao treći svjedok saslušan je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. On je potvrdio da je na toj poziciji jer ga je SDA tu predložila i da se radi o političkoj funkciji. 

Kada je riječ o anonimnoj krivičnoj prijavi protiv direktora OSA-e koju je dobio u kabinet kazao je da je proslijedio u Federalnu upravu policije. 

„Sve prijave signiram na isti način. Nemam nikakvu operativnu nadležnost i sve signiram FUP-u. Ona bi trebala da je kod direktora odnosno zamjenika direktora Ensada Kormana“, kazao je Čampara. 

Na pitanje tužioca da li mu je poznato ko je sačinio tu prijavu, Čampara je kaza da mu je poznato kako su dva momka zaustavila njegovu savjetnicu, ali da ne zna o kome se radilo. Nije se mogao tačno sjetiti kada ga je savjetnica obavijestila o prijavi koje su predate na BH Poštu, ali da je to bilo kroz tri ili četiri dana. 

Kazao je da poznaje Aminu Ohranović, ali da s njom nije ništa dogovarao već da joj je preko svoje savjetnice poručio da se ne boji i da nije uradila ništa protuzakonito nego oni koji izuzeli snimke i objavili ih. Na pitanje da li je imao nekih posljedica nakon te prijave, Čampara je kazao da „krenula hajka da sam ja podnio prijavu“.

On je i danas ponovio ono što je ranije izjavljivao da je OSA privatizovana i da ne radi za interese države već jedne partije SDA i da je on to osjetio kroz stalno praćenje, botove, objave o njemu, fotografisanje. 

Čampara je otkrio i jedan detalj koji se do sada nije mogao čuti na Sudu BiH s obzirom da sudija Perić nije dozvolio svjedočenje policijskog komesara Nusreta Selimovića.

„Policijski komesar me obavijestio da ga je prvooptuženi Mehmedagić nazvao i rekao da je izuzeo te snimke i da zna o kojoj se ženi radi i rekao mu je da je ljut što prijavu nije predao Tužilaštvu KS već u Tužilaštvo BiH. FUP nikada nije dostavio Tužilaštvu BiH tu prijavu, ali su priveli Aminu Ohranović i drugooptuženi je dolazio kod inspektora. Čak su pokušavali iznuditi od nje informaciju da sam ja podnio prijavu“, kazao je Čampara. 

Čavka je upitao Čamparu da li je pripadnik strane obavještajne službe, na šta je on odgovorio: "Naravno da nisam, ja sam državljnin BiH i radim pošteno i čestito. I protiv mene se podnose prijave ali mi nije palo na pamet da tražim ko je podnosio."

Reagirali su advokatica Nožica i sudija Perić govoreći "pa i da jeste neće valjda priznati."

Pitanje advokatice Nožica da li je Čampara počeo pričati o OSA-i nakon što je izbačen iz SDA zabranio je sudija Perić, ali je Čampara svejedno kazao: 

„Nenormalno je da direktor OSA-e učestvuje u kadrovskoj politici KO SDA Sarajevo. Pozivam svakog da preko mene podnesu prijavu ako se boje“, kazao je. 

Za naredno ročište bit će pozvan svjedok Elvir Hubijer iz FUP-a koji je 14.09. zaprimio krivičnu prijavu Osmana Mehmedagića protiv Mirele Bubalo za lažno prijavljivanje, širenje rasne, vjerske i nacionalne mržnje. 

Čavka je kazao da je FUP vršio kontraistragu od Tužilaštva BiH, a da je Pekić davao tom inspektoru upute. 


(Patria)

OSAOsmica
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.