23.1.2021. 8:55
2
Efendić: Vijećnici Četvorke su svojim načinom glasanja prekršili zakletvu, politička scena sve više liči na reality
Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo prokomentarisao je aferu "Olovka" koja je proteklih dana bila aktuelna u domaćoj javnosti.

Upravo je Efendić podigao prašinu oko te priče, a večeras je rekao da je povrijeđena je tajnost glasanja nakon konstituiranja Općinskog vijeća Novi Grad.

- Činjenica je da su vijećnici Četvorke nekih sat vremena nakon što su položili zakletvu, tu istu i prekršili načinom svog glasanja. Ja sam tu informaciju objavio nakon komentara kako je formirano Općinsko vijeće. Nakon toga došlo je do jedne vrste ismijavanja informacije, kako to nije istina, da sam ja to izmislio… Pošto se sjednice vijeća snimaju i prenose preko Youtube kanala Općine i drugih platformi na društvenim mrežama, to je svako mogao vidjeti. Nakon što sam skrenuo pažnju na te dijelove sjednice u kojima se sve jasno vidi, što su svi prisutni u sali Općinskog vijeća mogli primjetiti, da su svi vijećnici četvorke glasali istom olovkom, onda se desilo to što sada zovu afera “Olovka”. U suštini radi se o tome da tajnost glasanja koja je garantovana i poslovnikom i svim zakonskim odredbama i demokratskim principima, na neki način narušena, kazao je on.

On smatra da je važno da oni koji su izabrali naše vijećnike da znaju i za taj slučaj. Međutim, izostala je reakcija javnosti, što, smatra Efendić, ima političke razloge, prenosi Oslobođenje.


- Imam iskustva iz februara prošle godine, kada sam objavio drugi snimak, do dana današnjeg se nisu smirile reakcije na ono što je bilo poznato kao afera “Asim”. Ne bismo se smjeli tako ponašati. Mislio sam da će javnost više problematizirati jedan takav čin. Ta heterogena grupa koja je vjerovatno u nedostatku povjerenja je prisilila svoje vijećnike da dokažu fotografijom ili snimkom način na koji su glasali. Pitanje je šta su oni dokazivali i kakvu vrstu dogovora su morali potvrditi time što će donijeti sliku svog glasačkog listića, rekao je Efendić.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.