23.1.2021. 14:39
0
Vijeće ministara BiH 'preživjelo' smjenu, pa nastavilo po starom,prijedloga zakona nema na sjednici!
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) u Sarajevu 11. januara nije izglasano nepovjerenje aktualnom sazivu Vijeća ministara BiH (VM BiH).

Zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB), naglašavajući kako se radi o najneproduktivnijom sazivu.

Da je zahtjev sasvim opravdan možemo zaključiti i na osnovu zakazane sjednice Zatupničkog doma PSBiH za 3. feburar, gdje ponovo nemamo, prema predloženom dnevnom redu niti jedan prijedlog zakona, kao i ni izmjene dostavljene od strane Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo upravo je neproduktivnost sadašnjeg Vijeća ministara kojeg čine SDA, SNSD, DF i HDZ BiH bio razlogom za pokretanje smejne.

U obrazloženju je tada navedeno da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regiji, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Ocijenili su kako je broj zakona koji je ovaj saziv VM uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, da se izbjegavalo donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

Stranka demokratske akcije (SDA) je, podsjećamo, uoči početka te sjednice najavila kako neće podržati smjenu Vijeća ministara jer je u pitanju populistička inicijativa koja nema za cilj da riješi probleme u državi, već da ih produbi i dovede do potpune blokade države.

No, da to nije tako dovoljno je samo da pogledate dnevni red sjednice Zastupničkog doma PS BiH zakazane za 3. februar.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.