24.1.2021. 8:44
0
Izricanje presude Senadu Kasupoviću, koji je ratovao na strani zloglasnog ISIL-a
Državni sud će iduće sedmice izreći nepravosnažnu presudu Senadu Kasupoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

Izricanje presude Kasupoviću, koji  je optužen za terorizam zbog pridruživanja takozvanom ISIL-u, zakazano je za četvrtak, 28. januar.

On je, kako se navodi u optužnici, otputovao iz BiH u Tursku 12. jula 2013. i ilegalno prešao granicu Sirije u namjeri da se bori na strani takozvanog ISIL-a, koji je 30. maja 2013. proglašen terorističkom organizacijom.

Navodi se da je ova organizacija napadima na stanovništvo i zatvaranjima nastojala da prisili sirijske vlasti na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

Suđenje mu je počelo 20. maja 2020. godine, nekoliko mjeseci nakon deportovanja u BiH.

Državno tužilaštvo će u utorak, 26. januara, iznijeti završne riječi na suđenju Ademu Kostjerevcu, bivšem pripadniku Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Zvorniku, kojem se na teret stavlja da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Kostjerevac je 18. juna 2020. izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.