28.1.2021. 15:17
0
Sebija Izetbegović poručuje da su već pripremljeni spiskovi osoba koje će biti vakcinisane
Privremene preporuke za upotrebu Pfizer - BioNTech Covid -19 vakcine, za upotrebu u vanrednim stanjima, a na osnovu preporuka koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) prezentirane su na današnjem sastanaku koordinatora Kriznog štaba i članova timova za vakcinaciju KCUS-a s predstavnicima JU Zavoda za javno zdravstvo KS.

Specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Anisa Bajramović upoznala je prisutne sa najvažnijim karakteristikama ove vakcine, saopćeno je iz KCUS-a.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović,već su pripremljeni spiskovi timova i osoblja za vakcinisanje, kao i spiskovi osoblja koje će biti vakcinisano.

- Neće biti potrebno skladištenje na -80 stepeni. Vakcine će se transportovati iz Mostara, tako da ćemo imati već odmrznute uzorke. Odmrzavanje traje tri sata na sobnoj temperaturi. U ta tri sata uračunavamo prijevoz do KCUS i pripremu osoblja i inventara. Odmrznuta vakcina se može koristiti  pet dana. Za toliko vremena utrošit ćemo sve vakcine koje dobijemo. Kao što sam ranije rekla, uposlenici KCUS-a medicinske struke spremni su raditi koliko god bude potrebno da se proces vakcinacije provede brzo i sigurno - kazala je generalna direktorica KCUS-a, navodi se u saopćenju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.