8.2.2021. 15:19
0
Povećanje vodostaja na vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH
Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo u narednih pet dana prognozira povećanje vodostaja na vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne i sliv Drine), posebno na području cijelog toka Une i Sane, gornjeg dijela toka Vrbasa i gornjeg dijela toka rijeke Bosne sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.
Prognozirana povećanja vodostaja mogu izazvati lokalna izljevanja na bujičnim vodotocima,
na pritokama Une, Vrbasa, Bosne i Drine.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko‐hidrauličkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Po dostizanju vrijednosti mjerodavnog nivoa vodostaja pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP‐om, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

U narednom periodu očekuju se značajnije količine padavina kao i topljenje postojećeg
sniježnog pokrivača sa planina. Zasićenost tla, porast temperature, topljenje snijega i nove
količine padavina uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim
vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Agencija nekoliko puta tokom dana detaljno analizira trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije, prognozu vremena za naredna četiri dana, trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda, rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu‐Sanu, Vrbas kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.