8.2.2021. 15:22
0
Ko će biti dogradonačelnici Sarajeva: Spominje se da NiP i Naša stranka imaju pravo na svoje kandidate
Centralna izborna komisija BiH ovjerila je kandidatske liste za preostale tri gradske općine Novi Grad, Centar, Novo Sarajevo u kojima se treba provesti procedura izbora vijećnika za Gradsko vijeće Sarajeva. OV Stari Grad proceduru je okončalo 26. januara i izabralo šest vijećnika.

Iz Starog Grada u Gradsko vijeće su izabrani sljedeći vijećnici: Iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Seid Škaljić iz NBL-a, Almedin Miladin iz NiP-a, Muamer Mekić iz SDP-a i Vedad Deljković iz SDA. Iz reda srpskog naroda izabrani su Srđan Simonović iz SDA i Jasmin Skorupan iz SDP-a. Ko će biti sedmi gradski vijećnik iz reda hrvatskog naroda iz ove lokalne zajednice odlučit će Centralna izborna komisija (CIK) između Nermina Džine iz SBB-a i Vedrana Dodika iz Saveza za Stari Grad.  

CIK je ovjerio 11 knadidatskih listi u općini Novi Grad, a kako je za Patriju potvrdio predsjedavajući OV Novi Grad Tajib Delalić, sjednica će biti održana 11. februara. Delalić nije mogao biti siguran da li će svih sedam vijećnika biti izabrano taj dan ili će CIK morati dodijeliti mandat nekome od vijećnika. 

Osam kandidatskih listi CIK je ovjerio za općinu Novo Sarajevo. Sjednica će biti održana ove sedmice, a kako je kazao predsjedavajući OV Robert Pleše za Patriju, najvjerovatnije je da će na toj sjednici biti izabrano svih sedam vijećnika. 

CIK je ovjerio šest kandidatskih listi sa 28 vijećnika iz općine Centar. Sjednica je zakazana za utorak 9. februara. 

Gradsko vijeće se sastoji od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika. Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno garantira minimum 20% mjesta u Gradskom vijeću (po sedam), a grupi Ostalih najmanje 2 (dva) mjesta, bez obzira na izborne rezultate. 
Za gradonačelnika je potrebna natpolovična većina dakle 15 glasova, a zamjenici gradonačelnika ne mogu biti iz istog naroda kao gradonačelnik kao ni međusobno. 

Za sada je poznato da je SDP BiH kandidirao Bogića Bogićevića za gradonačelnika, ali još uvijek nema imena dva dogradonačelnika. S obzirom da će većinu GV imati stranke Četvorke pozicije dogradonačelnika mogli bi dogovoriti NIP i Naša stranka. No, za NIP je interesantna i pozicija predsjedavajućeg Gradskog vijeća. 

U skladu s Izbornim zakonom BIH i Uputstvom o postupku provedbe izbora za organe vlasti u BIH, Centralna izborna komisija će izvršiti konačnu raspodjelu mandata 28 vijećnika iz četiri gradske općine.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.