12.2.2021. 13:04
0
Drina u Goraždu poplavila puteve i vikend objekte, vodostaj u opadanju
Rijeka Drina jučer se izlila iz korita u brojnim dijelovima grada Goražda, ali nije bilo veće materijalne štete. Vodostaj je danas u blagom opadanju i prema mjerenjima na hidrološkoj stanici u Goraždu u 12 sati je iznosio 209,96 cm.
Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac, naglašava da su porast vodostaja Drine i drugih vodotoka na području grada Goražda, uslovile padavine, otapanje snijega, kao i ispuštanje vode iz HE Mratinje.

- Situacija je bila prilično neizvjesna ali srećom nije bilo veće štete na materijalnim objektima niti su ljudski životi bili ugroženi. Rijeka Drina jeste bila na nivou koji za Goražde znači redovna odbrana od poplava, na nivou od 275 cm. Sve jedinice CZ su bile u stanju pripravnosti i koordinirali smo na terenu kako bi se ugroženi objekti ili pokretne stvari u njima zaštitili, a jutros smo obišli sva ugrožena područja kako bi na licu mjesta sagledali situaciju - pojašnjava Drakovac.

Naglašava da se rijeka Drina izlila iz korita u mjesnim zajednicama Osanica, Vranići, Sadba, Mravinjac, Zupčići, Goražde II i Goražde III, gdje je došlo do plavljenja zemljišta, puteva i vikend objekata u priobalju.

- Šetalište Mustafe Muratspahića u centru grada jučer je bilo poplavljeno, jutros se voda povukla ali i dalje smatramo da treba obustaviti kretanje ovim dijelom i da se ne treba koristiti. Obišli smo i naselje Glamoč gdje je Podhranjenski potok prijetio da se izlije, međutim intervencijom JKP '6.mart' omogućen je protok vode i spriječeno plavljenje jednog stambenog objekta. Mjesne zajednice u priobalju Drine su imale veće rizike i došlo je do plavljenja puteva, izletišta i poljoprivrednog zemljišta ali nema veće materijalne štete - precizirala je ona.

Dodala je da je nakon poplava koje su Goražde zadesile u decembru 2010. godine, donekle opravdana bojazan građana.

- Kada je pitanju redovna odbrana od poplava što se tiče grada Goražda to je 280 cm i jučer smo bili nagdje na toj granici i s obzirom na iskustva kakva smo imali 2010. godine, ova situacija je nosila osjećaj zeblje, straha i neizvjesnosti, jer vodostaj je rastao kako smo ulazili u noć. Ipak, u saradnji sa KUCZ i drugim nadležnim institucijama pratićemo situaciju i narednih dana, a prognoze meteorologa bi trebale odgoditi veće povećanje vodostaja - kazala je pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Grada Goražde.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.