15.2.2021. 15:14
0
Prekinut štrajk rudara, postignut dogovor sa Vladom FBiH i EP BiH
Potpisan je sporazum između Sindikata radnika u rudnicima FBiH i Vlade FBiH odnosno EP BiH, te bi plaće u rudnicima Breza i Zenica trebale biti isplaćene do 17. februara.
Navodi se da je usvojena i dopuna Sporazuma u vezi sa regulisanjem odlaska u penziju za 85 radnika.

Inače, predstavnici Sindikata radnika u rudarstvu FBiH od jutros su na pregovorima s predstavnicima Vlade Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Rudarski zahtjevi su deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plata i naknada za topli obrok za januar te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o penzionisanju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još nisu počeli i primati penziju.

Zenički je rudnik za doprinose dužan oko 153 miliona KM, ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 miliona KM, dok je brezanski rudnik dužan oko 110 miliona KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona KM.

Također je donesena odluka o restrukturisanju višemilionskog duga RMU Zenica i Breza na osnovu poreza i doprinosa na period od 10 godina.

Zatim, nastavlja se sa procesom restrukturisanja rudnika u FBiH što su rudari i podržali, a konkretni koraci biće poznati u narednom periodu.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.