17.2.2021. 13:32
0
“Sistem negdje zakazao – svi snosimo odgovornost, od mene do zadnjeg vojnika”
Nakon sastanka u Domu oružanih snaga BiH između pripadnika Ministarstva odbrane, OSBiH i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH - Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg ove Komisije kazala je da je nedopustivo da ona o incidentu u kojem je ukradena veća količina oružja sazna iz drugih kanala.
Ona je kazala da su OS BiH najveći budžetski korisnik.

“Građane to i zanima, da se zna u šta dajemo tolike pare. Ovo je pokušaj, ali ne mogu da kažem da smo napravili odmah, ali vjerujem da nikome neće pasti na pamet da napravi petogodišnji zastoj u radu Komisije”, rekla je Majkić, dodavši da saradnja između institucija i Komisije nije samo predavanje izvještaja, nego živa riječ.

Što se tiče ukradenog oružja iz kasarne u Pazariću, nadomak Sarajeva, Majkić je kazala:

“Neko kao da je znao, u sanduku, pa u kasi. Kako je to izveo fizički? Ako je to poruka koju nam šaljete, ako institucije bezbjednosti šalju poruku da nismo sigurni – ko to treba da uradi. Unutar OS BiH se to desilo. Javnost će to pitati”, rekla je Majkić, poručivši da javnost neće čekati godinama na odgovore, prenosi N1.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, rekao je da zbog istrage ne može reći mnogo, ali je kazao da se kada se dese ovakvi slučajevi – vode dvije istrage. Jednu provode istražni organi, a drugi je disciplinski postupak po procedurama Ministarstva.

“Sistem je negdje zakazao, čim se ovo desilo”, izjavio je.

Kako je moguće da oružje nestane?

“Ja bih volio da znam, odmah bih naredio da se mjera poduprijedi. Moguće je, dešava se. Od mene do zadnjeg vojnika – sve će se ispitati. Da li je bio na straži, da li je komandir bio…”, rekao je Podžić i dodao:

“Svi snosimo odgovornost, od Sifeta do zadnjeg vojnika”.

Što se tiče ranijih slučajeva krađa, Podžić je kazao da su poduzimane mjere, da je bilo dosta kažnjenih oficira, vojnika.“Bileća 2017. dva podoficira kažnjena sa napredovanje po tri godine. Pale, optički nišani – čovjek osđen na tri godine i psihijatrijsko liječenje. Visoko, 47 pištolja, 2012. kažnjen brigadir sa 12 mjeseci 33 posto od plate, kažnjen komandant lokacije”, saopštio je.

Podžić je dodao da se čeka nalaz sudskog vještaka kolika je šteta nakon požara u kasarni Rajlovac, da bi se znalo koja mjera će se poduzeti protiv osobe protiv koje se vodi postupak.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.