25.2.2021. 11:07
0
Milić: Prijedlog proračuna Brčko Distrikta zaokupio najveću pozornost
Na redovitom zasjedanju Skupštine Brčko distrikta BiH razmatran je Pijedlog proračuna za 2021. godinu u iznosu 238.227.961 maraka.
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Prijedlog proračuna zaokupio najveću pozornost zastupnika.

"Vođena je kvalitetna diskusija na osnovu koje će, sasvim sigurno, biti prepoznati prijedlozi koji će se naći u konačnoj knjizi budžeta", dodao je Milić.

On je također napomenuo da je usvojen Nacrt zakona o dopuni Zakona o radu Brčko distrikta BiH u drugom čitanju.

"Bit je da se riješi pitanje odnosi li se Zakon o radu, u dijelu koji se tiče zamrzavanja radnog odnosa, na sve ili samo na one radnike koji su u javnom sektoru. Državni službenici, koji radnopravni status reguliraju kroz Zakon o državnoj službi, imaju obvezu podnijeti zahtjev za neplaćeni dopust, dok se na druge kategorije zaposlenih ta obveza ne odnosi", pojasnio je predsjednik Milić.

Na 3. redovitom zasjedanju Skupštine Brčko distrikta BiH, u drugom čitanju, usvojeni su Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ovršnom postupku Brčko distrikta BiH, kao i dva zakona koja se tiču radnopravnog statusa državnih službenika u javnoj upravi i Stručnoj službi Skupštine.

U prvom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o Sudskoj policiji Brčko distrikta, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o implementaciji Odluke Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika iz Aneksa 8, kao i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o planiranju, projektiranju i razvitku Brčko distrikta BiH.

Razmatranje i usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prekršajima Brčko distrikta u prvom čitanju odloženo je do donošenja komplementarnih zakona koji će pratiti ovo zakonsko rješenje.

Za iduću sjednicu odgođena je točka koja se odnosila na razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH, dok je u dnevni red uvrštena Informacija o epidemiološkoj situaciji u Distriktu.

Voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić rekao je da u Distriktu postoji blaga stagnacija broja zaraženih koronavirusom te da je Krizni stožer zdravstva predložio zapovjedniku Stožera za zaštitu i spašavanje Distrikta da i dalje ostanu na snazi mjere koje se već primjenjuju, uz pojačanu inspekcijsku kontrolu.

Na sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH razmatrani su i usvojeni prijedlozi odluka o prestanku mandata zastupnicima Edinu Zaimoviću iz SDA i Anti Domiću iz HDZ-a BiH, te su na njihova mjesta imenovani zastupnici Benjamin Malkić i Borislav Đulabić, koji su potom dali svečanu izjavu.

Nastavak sjednice zakazan je za 13 dana, priopćeno je u četvrtak iz Skupštine Distrikta.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.