26.2.2021. 13:04
0
Naša Stranka - Parlamentarci traže usvajanje zakona o javno-privatnom partnerstvu
Grupa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je, kako navodi Naša stranka u saopćenju za javnost, Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da pokrene aktivnosti na donošenju zakona o javno-privatnom partnerstvu u FBiH.
Zastupnici Hajrudin Žilić, Lana Prlić, Mirsad Čamdžić i Irfan Čengić podsjećaju Vladu Federacije da je Predstavnički dom usvojio set zaključaka kojim se obavezala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da uputi ovaj zakon u Parlamentarnu proceduru jer je Federacija BiH jedini nivo vlasti u Bosni i Hercegovini koja nema ovaj zakon kao i druge podzakonske akte.

Ovim putem pozivamo još jednom Vladu Federacije BiH da organizujemo zajednički sastanak na kojem ćemo vam predstaviti radni materijal zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH, koji je napravljen u saradnji sa NDI - nacionalnim demokratskim institutom.

Cilj ovog zakona jeste da postavi jasan, nediskriminirajući i učinkovit pravni okvir za provedbu projekata iz oblasti javno-privatnog partnerstva kojim će se kroz učešće privatnog sektora unaprjeđivati standard javnih usluga iz nadležnosti javnih tijela na nivou FBiH, a ujedno i pospješiti uslovi za dalji ekonomski rast i razvoj na području FBiH te osigurati relaksaciju u budžetima u Federaciji BiH.

Iz Naše stranke podsjećaju Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da je ovaj zakon u reformskoj agendi  i da je označen kao jedan od prioriteta za ekonomski razvoj u Federaciji Bosne i Hercegovine, što posebno dolazi do izražaja u uslovima pandemije te postpandemijskog oporavka privrede u FBiH.

- Imamo iskrenu želju da, zajedno sa Vladom Federacije BiH, radimo na ovom zakonu i želimo da Vlada FBiH bude formalni predlagač ovog zakona koji smo pripremili te ćemo se truditi osigurati široku podršku u Parlamentu FBiH. Pokazatelj da je Predstavnički dom Parlamenta podržao zaključke za usvajanje ovog zakona, jasno pokazuje da postoji parlamentarna većina koja će usvojiti ovaj zakon.

Grupa zastupnika je danas, predsjedavajućem Doma, dostavila i zvanični prijedlog da u Programu rada Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 2021. godinu uvrsti i zakon o javno-privatnom partnerstvu - navode iz Naše stranke.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.