27.2.2021. 20:40
0
U BiH deset sojeva cirkuliše, a dva posebno brinu
Ponovo se pune COVID odjeljenja širom zemlje. Na KCUS-u proširuju kapacitete, a laboratorije otkrivaju nove sojeve virusa.
Brojevi zaraženih i preminulih i dalje zabrinjavaju. U BiH u posljednja 24 sata bilježi 711 novozaraženih, a preminulo je 17 osoba oboljelih od virusa korona. Pune se bolnički kapaciteti, a zdravstveni radnici najavljuju novi val virusa korona. I dok u BiH stižu novi sojevi virsa, sve je neizvjesnije kada će stići vakcine, piše N1.

Ponovo se pune COVID odjeljenja širom zemlje. Na KCUS-u proširuju kapacitete, a laboratorije otkrivaju nove sojeve virusa.

“Situacija je jako teška, smatramo da ulazimo u novi val kao što smo imali u novembru, vrlo brzo raste incidenca i broj oboljelih”, rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

U BiH, prema ispitivanjima Veterinarskog fakulteta deset sojeva cirkuliše, dva brinu.

“Riječ je o britanskom soju, i s druge strane riječ je o soju koji još nije dobio status varijente koja zabrinjava – češkom soju”, naveo je Teufik Goletić sa Veterinarskog fakulteta UNSA.

Ovaj soj nema status zabrinjavajućeg, ali vijesti koje stižu iz Češke brinu.

“Prihvatili su pomoć Njemačke kako bi njihovi pacijenti bili smješteni u Njemačkoj”, dodao je Goletić.

I BiH, tačnije FBiH prihvatila je pomoć. Pomoć Srbije, donaciju 5.000 doza vakcina za medicinske radnike. Svaka pomoć je dobrodošla jer je nabavka vakcina sve neizvjesnija.

“Dvadeset miliona stoji četiri mjeseca na COVAX i mi smo spremni, i sa hladnim lancem i sa svim, ali ne dobijamo vakcinu”, kazao je Čerkez.

Upravo je COVAX mehanizam uspostavljen da bi omogućio siromašnim, da dobiju vakcine kada i bogati, ali ovaj put se nije pokazao funkcionalnim.

“Većina zemalja poput BiH su se našle u nezgodnoj poziciji, jer nemaju tu pregovaračku poziciju kao veće zemlje. E sada kroz COVAX pokušavamo osigurati uravnotežen pristup, kako da i manje zemlje poput BiH osiguraju vakcinaciju kritičnih grupa, starije populacije i zdravstvenih radnika itd.”, navela je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.

Činjenicu da doze naručene preko COVAX mehanizma nisu dovoljne za kolektivni imunitet, već za vakcinaciju ranjivih malo ko pominje. No opravdanja zašto se nije krenulo u direktne nabavke sve su različitija, od toga da je političare strah nakon afere respiratori, do toga da nema zakonske osnove za nabavku.

Diplomatska nemoć nije u pitanju poručuju članovi Predsjedništva, čija je jedna od rijetkih uloga upravo spoljna politika. Dodaju, vjerovalo se COVAX-u iako se na njega nisu oslonile ni zemlje iz okruženja.

“Nismo pokazali diplomatsku nemoć”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Nismo, nismo, nismo”, poručio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Iako nismo nemoćni, i iako smo platili vakcine, novi uslovi su pred nama, Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije pisao je predsjedavajućem Predsjedništva.

“Pfizer će započeti pripreme za isporuku svoje vakcine kupljene preko COVAX-a u Bosnu i Hercegovinu čim Vaša vlada potpiše Pfizerov sporazum o nadoknadi štete i popratno pismo”, kazali su iz WHO.

Sastanak koji su bh. vlasti trebale imati sa predstavnicima Pfizera i COVAX-a u petak, odgođen je. Pfizer je trebao da isporuči 23.400 doza do sredine feburara.

COVAX je obavijestio BiH da će veći kontigent, od 153 do 259 hiljada AstraZenecinih vakcina stići do kraja februara, tj. do sutra.

Sutra bi trebale stići i nove doze Sputnika V u Republiku Srpsku. Iako je bilo najavljeno 100.000 doza, broj se drastično smanjio.

“Već smo prve količine dobili, 28. februara stiže još 20.000 doza”, rekao je Radovan Višković, premijer bh. entiteta Republika Srpska.

Do sada je u BiH samo Sputnik V dobio upotrebnu dozvolu, a u zemlju je stilo tek 2.000 doza za 1.000 vakcinisanih.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.