28.2.2021. 17:38
0
Agencija za lijekove odgovorila ministru Harisu Vraniću: Agencija za lijekove ne koči nabavku vakcina!
Predsjednik sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović reagovao je na istop ministra zdravlja u Kanronu Sarajevo Harisa Vranića kojim je problematizirao efikasnost Agencije za lijekove BiH u procesu nabavke vakcina.

Predsjedniku sindikata je neshvatljiva bilo kakva aktivnost u kojoj bi vlast na bilo kojoj razini tražila alternativu Agenciji za lijekove BiH koja u Sarajevu ima najsavremeniji labaratorij koji je sposoban adekvatno odgovoriti svakom zahtjevu za kontrolu lijekova, pa i vakcina. Iz sindikata su podsjetili ministra Vranića da je taj labaratorij takav jedino ovlašten po Zakonu o lijekovima BiH da radi kontrolu kvaliteta lijeka.

- Kontrolni laboratorij je smješten u ulici Titova br. 9. zgrada Higjenskog Zavoda. Riječ je o laboratoriju koja je član OMCL mreže evropskih Lab. Kao takva radi po standardima ISO 17025. Članica je EDQM evropski direktorat za kvalitet lijeka, naši timovi direktno učestvuju u tim stručnim tijelima, poručeno je ministru Vraniću.

Iz Agencije odbacuju sve navode koji bi mogli ukazivati da ova institucija koći nabavku vakcina za bilo koji dio BiH. Iako imaju kadrovskih problema koje su posljedica loših politika spremni su odgovoriti na svaki zahtjev i sve potrebe. Pokazalo se to u slučaju nabavke vakcina za RS kojima je potvrđen kvalitet.

Iz sindikata su pozvali ministra Vranića da pređe cestu i posjeti labaratoriju kako bi se uvjherio kakav dragulj ima BiH. Od njega i svih drugih koji su zabrinutui za zdravlje građana da pomognu u ojačavanju Agencije za lijekove iz koje kadrovi odlaže jer su najlošije plaćeni u sektoru zdravstva.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.