1.3.2021. 18:29
0
Samardžija: Rusi su nudili Federaciji BiH vakcinu Sputnjik V
Dali su sve validne informacije o cijeni vakcine i načinu transporta. Čak su rekli da bi se jedna partija od 20 - 30 hiljada mogla isporučiti u roku od 10 do 15 dana.
Ruski fond za direktne investicije nudio je FBiH Sputnjik V po cijeni od 9,95KM za jednu dozu, a isporuka prvih vakcina bila je moguća već sredinom februara, no na tu ponudu ambasada BiH u Moskvi nije dobila odgovor, potvrdio je ovo ambasador BiH Željko Samardžija, prenosi Avaz.

Samardžija pojašnjava da je MIP krajem januara od njega zatražio informaciju, na bazi zahtjeva Ministarstva zdravlja FBIH, o karakteristikama ruske vakcine Sputnjik V.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi dodaje da je hitno kontaktirao Ruski fond za direktne investicije.

- Dali su sve validne informacije o cijeni vakcine i načinu transporta. Čak su rekli da bi se jedna partija od 20-30 hiljada mogla isporučiti u roku od 10 do 15 dana - rekao je Samardžija.

Ambasador pojašnjava, da je ove informacije, kao i informacije o karakteristikama vakcine dostavio Ministarstvu inostranih poslova.

- Poslije toga mene niko nije kontaktirao, i ja naravno nisam imao nikakve aktivnosti - rekao je Samardžija.

Referišući se na cijenu koja je tada ponuđena, Samardžija kaže da se radi o cijeni naznačenoj na zvaničnom sajtu Ruskog fonda za direktne investicije.

- Piše da je manja od 10 dolara, precizno 9,95. Znači dvije doze su 19,90, tako su nama rekli - pojasnio je Samardžija.

Na pitanje da li je uključen u nabavku vakcina Sputnjik V koje su počele da pristižu u Republiku Srpsku, Samardžija je rekao da u taj proces nije uključen.

(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.