2.3.2021. 10:32
0
Intervju koji se čeka: Oprah Winfrey ugostila princa Harrya i Meghan Markle
Odavno svijet nije sa većim iščekivanjem nagađao šta će sve otkriti jedan intervju. Riječ je o ekskluzivnom razgovoru princa Harryja i Meghan Markle s najpoznatijom voditeljicom Oprah Winfrey, koji će biti emitiran u nedjelju navečer, 7. marta.
Samo iz prvog, jučer objavljenog trailera potpuno je jasno da nijedna tema nije bila zabranjena, piše magazin Azra. U kratkom videu Oprah direktno pita Meghan šta je bila „prijelomna tačka“ da se prije nešto više od godinu par povuče iz kraljevske porodice. Iako se Meghanin odgovor ne prikazuje u najavi intervjua, u drugom kadru Harry kaže da mu je najveća briga bila da se „historija ne ponovi“, referirajući se na njegovu pokojnu majku, princezu Dianu čiji sukobi s kraljevskom porodicom su često izlazili u javnost. “Kazali ste neke poprilično šokantne stvari”, kazala je Oprah na kraju trailera.
“Jedva čekam”, “Ovo će biti tako dobro”, “Jeste li primijetili da Meghan nikako nije prikazana kako govori? Ne mogu dočekati”, “Ovo će biti skandalozno”, samo su neki od komentara ispod videa.
I dok se čeka šta će sve Meghan i Harry ispričati o svojoj odluci da odstupe od kraljevske porodice, svom braku, iščekivanju druge bebe, životu pod jakim pritiskom javnosti, ovaj svjetski ekskluziv povod je i da se prisjetimo slavne voditeljice Oprah Winfrey (67) i njene dugogodišnje superuspješne karijere, ali i ne tako oduvijek bajnog života.
Jedna od najmoćnijih i najpopularnijih voditeljica na svijetu, i zasigurno jedna od najbogatijih, rođena je u velikom siromaštvu, a početkom 90-tih otkrila je i kako je bila žrtva seksualnog zlostavljanja. Još strašnije je to što su je silovali članovi porodice.
Rođena je u 1954. godine na maloj farmi u državi Mississippi. Odrastala je sa samohranom majkom i bakom i djedom s majčine strane.
Njen talent za javne nastupe prepoznat je već u dobi od tri godine, kada je mala Oprah recitirala u crkvi za vrijeme blagdana i oduševljavala mještane.
No, njeno djetinjstvo bilo je sve samo ne idealno. Naprotiv, obilježeno je mnogobrojnim traumama.
Do devete godine napastovao ju je maloljetni rođak, a zatim i drugi porodični rođaci i prijatelji. Sa samo 9 godina je silovana, a s 14 je ostala trudna, nakon jednog od nebrojenih silovanja. Užasno se sramila toga što se dogodilo pa se trudila prikriti trudnoću jer je i dalje pohađala školu.
Oprah je rodila dječaka koji je nakon samo dvije sedmice preminuo. Tada su je rođaci poslali u drugi grad u kojem je život bio još teži.
Tek prije šest godina Oprah je odlučila svom pokojnom dječaku dati ime. Nazvala ga je Kannan. U to vrijeme karizmatična 61-godišnja Oprah našla se na 190. mjestu Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu s bogatstvom procijenjenim na tri milijarde dolara. Proglašena je najbogatijom Afroamerikankom 20. stoljeća i jedinom Afroamerikankom milijarderkom.
Inače, tokom školovanja privukao ju je rad u medijima, pa je tako kao srednjoškolka uređivala vijesti na lokalnom radiju. Dobila je i punu stipendiju za studiranje na ‘Tennessee State University’, gdje je diplomirala na govornim komunikacijama i reproduktivnoj umjetnosti.  Prvi talk show počela je voditi na televiziji u Chicagu kada joj je bilo 30 godina i gledanost showa je pod ‘njenom palicom’ rapidno porasla. Tada dobiva novu priliku, i to za vođenje posve novog show, nazvanog njezinim imenom, koji se počeo emitirati 1986, diljem cijele Amerike.
To je bio početak legendarnog ‘Oprah Winfrey showa’ na kojem su poslije stasale brojne generacije Amerikanaca ali i drugih gledatelja diljem svijeta i koji je osvojio brojne televizijske nagrade i priznanja.
Oprah je u svojoj dugogodišnjoj karijeri imala priliku ugostiti i upoznati mnoge svjetske i slavne ličnosti poput Hillary Clinton, Georgea Busha, Muhammada Alija, Toma Cruisea, Princea, Michaela Jacksona…
Nakon što je show prestao s emitiranjem 2011. godine, Oprah je još uvijek imala svoja dva magazina: ‘O – Oprah Magazine’, i ‘O at home’ brojne dobrotvorne aktivnosti, pa tako i organizaciju ‘Oprah’s Angel Network’  i klub knjiga pod nazivom ‘Oprah’s Books’.
Također, njena produkcijska kuća, „Harpo Productions“ proizvodi televizijske programe i filmove što joj omogući da godišnje u ‘džep spremi’ oko 225 miliona dolara’.
Oprah nisu strane niti glumačke vode. Davne 1985. godine bila je nominirana za Oskara za najbolju sporednu glumicu u filmu ‘Boje purpura’, a ne tako davne 2013. glumila je u filmu ‘The Butler’ te 2014. u ‘Selmi’, gdje igra ulogu Annie Lee Cooper, poznate aktivistice u borbi za ljudska prava.
Ljudska prava za Oprah su izrazito bitna, pa je tako 2007. godine u Južnoj Africi otvorila ‘Oprah Winfrey školu vodstva za djevojke’, neku vrstu internata za djevojčice. Na to su je potaknuli njeni vlastiti skromni počeci, a cilj joj je pružiti edukaciju nadarenim djevojkama koje se možda nemaju priliku obrazovati i istražiti svoje potencijale. Redovno posjećuje starije građane, siročad, gradi jeftine kuće za ugrožene obitelji te podiže svjesnot protiv mnogih bolesti, kao na primjer raka dojke.
U 2013. godini tadašnji američki predsjednik Barack Obama dodijelio je Oprah Winfrey Predsjedničku medalju za slobodu, što je  najveća čast koju jedan civil može dobiti.
U ljubavnoj je vezi s biznismenom Stedmanom Grahamom već više od 30 godina, ali  nikada nisu stali pred oltar. Iako je Oprah jedna od najpoznatijih žena svijeta, mnoge iznenađuje činjenica koliko se zapravo malo zna o njenom privatnom životu, a pogotovo o ljubavi. U jednom razgovoru za američke medije otkrila je i zašto je to tako, kada je kazala koliko je razočarana u neke ljude iz medijske industrije.
U mladosti se mnogo puta opekla pa je naučila lekciju te shvatila kako tabloidima ne treba davati povoda za lažne vijesti i tračeve. Zbog toga je odlučila jako rijetko pojavljivati se u javnosti u društvu svog dugogodišnjeg partnera.
-Dugo su me provlačili po medijima, bila sam doslovno svaki dan na stranicama žute štampe. Često sam se i uzrujavala, no onda bi mi moja draga prijateljica Maya Angelou (poznata kompozitorica i aktivistica za ljudska prava) kazala da protiv toga ne mogu ništa i da se uzalud uzrujavam zbog nečega što nije moja greška – objasnila je slavna 67-godišnjakinja te dodala kako bi nerijetko tu bilo i suza, no one tek nisu pomogle.
-Oni su neprestano pisali laži, nije bilo lako nositi se s time. Neko ko to nije prošao ne može ni zamisliti o čemu govorim – rekla je Winfrey te dodala kako je onda donijela odluku.
-Toje glavni razlog zašto sam se prestala pojavljivati na društvenim događanjima u društvu svog Stedmana. Shvatila sam da će uvijek tamo biti neki novi fotograf koji će jednostavno htjeti prodati neku svoju priču. Zašto im onda davati povoda? – konstatirala je Oprah, a prenio magazin Azra.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.