4.3.2021. 17:48
0
Amina Hodžić - Smajlović za Source.ba: Ne razumijem roditelje koji šute, borba za Nadin pokazala je ko su nam prijatelji
Vršimo kontrolu u Turskoj, Tuzli i Opštoj bolnici u Sarajevu - Ja sam preko 40 dokumenata predala u Tužilaštvo
Svima, pogotovo građanima Sarajeva, poznata je tužna priča o mladoj djevojčici Nadin (15) koja je prije dvije godine naglo oboljela.  

Potom se desilo nešto što većinu nas, koji cijeli život živimo u neuređenoj zemlji poput BiH i poznajemo njen sistem, možda i nije toliko iznenadilo.

Podsjećanja radi, krajem 2019. doktori Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo nisu pristali da liječe Nadin Smajlović koja je pod hitno trebala posebne lijekove. Kojih u BiH, naravno, nije bilo. Jer oni koji su odgovorni za to nisu ih nabavili. U isto vrijeme u KCUS-u Nadinini roditelji su tražili hitno premještanje Nadin u Tursku, ali su doktori na KCUS-a odbili potpisati papire za to.  

Sami se snašli

A onda je Nadinina majka, Amina, izašla u javnost i pokrenula pravu lavinu nezadovoljstva, kritika, osuda, protesta... od strane građana, zbog ponašanja doktora u  KCUS-u. Nakon što je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala da Nadin ne želi liječiti nijedan pedijatar, roditeljima nije preostalo ništa drugo nego da se sami snađu što su hvala Bogu i uspjeli, te je Nadin prebačena u Tursku.

U međuvremenu su roditelji bolesne djevojčice podnijeli krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović i pedijatara koji su odbili liječenje djevojčice.

Kantonalno tužilaštvo odbilo je provesti istragu, ali je zato slučaj završio na stolu Federalnog tužilaštva koje je odmah naredilo istragu slučaja "Smajlović".

O svemu smo razgovarali s Nadininom majkom.

- U oktobru će biti dvije godine kako je sve ovo počelo da se dešava. Prije dvije godine otkriveni su joj tuberkuloza i ciroza jetre i autoimnu hepatitis. Tuberkulozu je izliječila lijekovima koje smo dobijali iz Turske. Sad trenutno liječimo cirozu i hepatitis, a imala je problema i sa štitnjačom. Ja sam prvo i pomislila da je problem u štitnjači, kad sam vidjela nalaz nakon pregleda iste, a koji nije bio dobar. Na cirozu i tuberkolozu niko nije ni posumnjao. Međutim, kad smo u Turskoj uradili detaljniji pregled otkrili smo i taj problem i naravno započeli liječenje. Sad vršimo kontrolu u Turskoj, Tuzli i Opštoj bolnici u Sarajevu, priča Amina Hodžić-Smajlović za Source.ba. 

Potom se osvrnula na sudski proces koji je pokrenut uz nadu da će ispraviti nepravdu koju je pretrpila njena porodica, nepravdu zbog koje je Nadin bilo dodatno ugroženo zdravlje, jer se djevojčica sada vodi kao stopostotni invalid, što ona inače ne bi bila da je na vrijeme dobila potrebne lijekove. 

- Nakon što smo sve prebacili na Kantonalno tužilaštvo, tamo smo dobili odbijenicu uz obrazloženje „kako se neće pokrenuti postupak, nema dovoljno argumenata...“. A odluku da od istrage neće biti ništa potvrdila je tužiteljica Sabina Sarajlija. Mi smo se potom obratili putem naše advokatice Federalnom tužilaštvu, gdje su oni donijeli odluku da se predmet ipak vrati na kantonalni nivo i da se tamo sprovede istraga, govori nam Amina.

Silna dokumentacija koju su predali nije bilo dovoljna Kantonalnom sudu, a evo šta Hodžić-Smajlović na to sve kaže:

- Što se naše strane tiče, ja sam preko 40 dokumenata predala u tužilaštvo, to je ogromna dokumentacija. Oni su se tek krajem 2020. oglasili prvi put, a nikada nisu kontaktirali referalni centar za tuberkulozu, što sam ja učinila u oktobru i novembru. Oni apsolutno nisu znali da postoji taj centar.  I onda se čudimo što nema vakcina... Ne mogu ni tuberkulostatike nabaviti. Inače, naša država od 2017. nema ugovor sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za pojedinačne tuberkulostatike. To je odlično vodila profesorica Zehra Dizdarević koja je bila u nacionalnom timu. I nju niko ne kontaktira, a ona je napravila ugovor da imamo kao država 10 godina besplatno i kada je isteklo niko se nije potrudio da to obnovi i da se educira.

- Dakle, mi nemamo poseban centar samo za tuberkulozu, nego to radi profesor Hasan Žutić koji je u penziji i onda njega kontaktiraju iz Domova zdravlja i on od kuće ordinira, a sada je pitanje kako i kojim ugovorom je vezan i čija je to nadležnost. To je  sve do prije par godina bilo na Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi”.

Dobri ljudi

Kaže kako su sve sami morali finansirati i uz pomoć porodice.

- Podigli smo kredit, hvala Bogu pa smo i to mogli. Tokom ove dvogodišnje borbe, kojoj se mogu i zahvaliti što nam je otvorila oči, mogli smo saznati ko su nam je sve istinski prijatelj, a ko nije. Znate kako to ide, opet dragi Bog učini da se jedna zatvore, a druga otvore. Ja i moj suprug smo se jako mnogo ljudima davali i pomagali, ali naša povratna informacija je bila kako sad neki okreću glavu, da ne žele s nama imati kontakta, ustručavaju se zbog svog posla. Ali opet se pojave neki dobri ljudi, to je tako, rekla nam je Amina, dodavši na kraju kako joj nije jasno da neki roditelji, kojima se desio sličan problem, mogu šutiti.

- Ja ne znam da li je u pitanju neko ustručavanje, strah, neki razlog postoji.., ali ne razumijem roditelje koji šute kada padnu u situaciju u kojoj su se našli moja Nadin i cijela porodica. Ja bih, da mi kažu da na Marsu postoji lijek ili neka čestica koja će pomoći, tražila način da odem gore da izliječim dijete. Kada vam se desi nešto ovako, najgore je šutiti i prepustiti se, to ne smijemo raditi. Ako nešto u sistemu ne valja, moramo reagovati, zaključila je naša sagovornica.


NOVINAR: Mirza Kadić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.