19.3.2021. 15:40
1
Afera "Respiratori" - svjedok Salčin: UNDP nudio bržu i jeftiniju nabavku, ali je FUCZ to odbio
U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi" u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića, izvještava Raport.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH (FBiH) optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.
Podsjećamo, optužnica tereti Novalića, Solaka i Hodžića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.
Saslušan je prvi svjedok, Đenan Salčin, bivši v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH.

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića Salčin je odgovarao:
Salčin je kazao da je po zanimanju ekonomista i da je trenutno nezaposlen.
Salčin je potvrdio da je u periodu marta prošle godine bio direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Kazao je da je cijeli vrijeme bio kao vršilac dužnostu u direktora u Agenciji.

“Nisam imao zeleno svjetlo od Vijeća ministara i političkih lidera da se raspiše konkurs kako bi se imenovao generalni direktor. Kasnije je došlo da izmjene u Vijeću ministara. Formirana je komisija od strane Agencija za državnu službu i Vijeća ministara i 1. augusta je donesena odluka da je drugi kandidat zadovoljio, a ja nisam”, rekao je Salčin.

Tužilac Hukeljić je pitao šta se desilo s kandidatom koji je prošao na izboru.

“Čudne okolnosti su se dešavale. Ovaj kandidat nije imenovan, imenovan je Muamer Bandić. Mene Bandić zvao i pitao ko će doći na posao, ja sam rekao da ne znam. Na kraju je došao ovaj prvi kandidat, Bandić se povukao”, rekao je Salčin.

On je dodao da nije ostao raditi u Agenciji.

“Sad radim kao ekspert za reformi javne urpave na projektima koje finansira USAID i britanska vlada. Sad pratimo tendere iz cijele države, reformu javne uprave svih općina i imamo projekt njemačke vlade u kojem provodimo obuku uposlenih u KS. Sve su to ugovori u djelu, ali stalni radni odnos nemamo”, rekao je Salčin.

Ko vas je angažirao na te projekte, pitao je Hukeljić.

“Ne mogu se sam pozvati. Ljudi su me kontaktirali, donatori angažiraju komapniju i oni angažiraju eksperte”, rekao je Salčin.
Da li vama išta znači sistem nabavke medicinske oprema preko UNDP-a?

- Da. UNDP kao velika organizacija postoji u cijelom svijetu. Ja sam rekoo predsjedavajućem Vijeća ministara da se oni obraćaju i da oni mogu nabavljati jer imaju svoje dobavljače. Nisam se susretao s tim nabavkama ali mi je Edis Arifagić iz UNDP-a objasnio. Stupio sam lično s nekim premijerima kantona, direktorima kliničkih centara i rekao im da se može izvršiti nabavkaa preko UNDP-a, što je brže i jeftnije.

Dakle UNDP je nudio neku platformu za zajednički nastup prema dobavljačima iz cijelog svijeta?

- Da.

Je li UNDP pregovarao s FUCZ?

- Koliko znam, kontaktirani su i oni su mu rekli da se neće nabavljati preko UNDP-a. Iz FUCZ-a su rekli da će to oni sami raditi.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.