31.3.2021. 12:50
0
Vranić o finansiranju KCUS-a: Svi ti iznosi su prebačeni u tekuću rezervu, nikome nije uzeto, skinuto i maknuto
Zastupnici u Skupštini Katona Sarajevo jučer su na sjednici usvojili Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U okviru tog plana usvojena su i dva amandmana. Naime, prema prvom od ova dva amandmana od ukupnog iznosa novca namijenjenog za finansiranje KCUS-a, dva miliona maraka se prebacuju u tekuću rezervu Budžeta KS.

Što znači da iznos namijenjen za  finansiranje materijalnih troškova PET CT, za KCUS, umanjen je za 650.000 KM, koje su preusmjerene u budžetsku rezervu. Dakle, iznos namijenjen za finansiranje KCUS-a umanjen je za 2.650.000 maraka.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je pojasnio je za Oslobođenje o čemu se radi, te zbog čega se to desilo. 

- Svi ti iznosi su prebačeni u tekuću rezervu  ako im bude potrebno iz tekuće rezerve će im biti dostavljeno, dakle nikome nije uzeto, skinuto i maknuto, nego vraćeno na prošlogodišnje izvršenje, istakao je Vranić. 

Na pitanje šta je razlog odgovorio je:

- Kada imate neutrošena sredstva onda da li povećavate nekome izdvojeni dodatak? Nije samo to, ako imate neutrrošena sredstva onda nema razloga da dobivate još sredstava koja nisu utrošili ni ona od prošle godine. Iz tekućih rezervi se uvijek može povući kada bude potrebno ne samo KCUS nego bilo kojoj javnozdravstvenoj ustanovi ili za bilo koje potrebe će se izvući. Zato tamo i stoji da je to sve prebačeno u tekuće rezerve dakle nije uzeto nikome, da bi bilo dato nekome nego je to stavljeno u tekuće rezerve kada bude trebalo KCUS-u ili bilo kome ti su novci istog momenta operativni, kazao je Vranić. 

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.