3.4.2021. 8:42
1
Dodik o Blinkenovom pismu: Bošnjačka strana je dobila po nosu, nema priče o Daytonu 2!
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je američki državni sekretar Antony Blinken jasno u pismu članovima Predsjedništva naveo da nema priče o "Daytonu dva", što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će neko u BiH nešto nametnuti.

Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično, izjavio je Dodik.

On je ocijenio da je bošnjačka strana "dobila po nosu" jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH.

-Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odgađanjem rješavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom, rekao je Dodik.

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu Republike Srpske i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

-Tema je - kako vratiti otete nadležnosti RS-u. Problem u FBiH se pokušava riješiti preko Republike Srpske, što je nedopustivo, rekao je Dodik.

On je podsjetio da RS ima stav o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci", a to je da treba da se dogovore u FBiH.

-Oni su nesposobni da to riješe. Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva vidjećemo šta treba da se mijenja u Izbornom zakonu BiH, zaključio je Dodik.

Državni sekretar SAD Antony Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo je da je Daytonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i istakao da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se "produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi", prenosi oslobođenje.


(Admir Oručević)

RSDodik
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.