13.4.2021. 12:04
1
Tanović: Divjaka sam upoznao u rovu na Trebeviću, izgledao je kao filmski junak
Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović obratio se danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu na komemorativnom susretu povodom smrti izvršnog direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovana Divjaka.

Kako je u svome obraćanju istakao Tanović, Jovana Divjaka je upoznao na Trebeviću, u rovu, na liniji odbrane grada.

“Izgledao je kao filmski junak, nasmijan, hrabar, prišao mi je i pitao me šta radim. Čudno mu je bilo da vidi vojnika sa kamerom a meni je bilo čudno što vidim generala da obilazi liniju fronta. Uvijek bismo se sretali na liniji odbrane grada. I uvijek uz konstataciju ‘I ti si ovdje’, uz njegov blagi pogled i osmijeh. Zadržao bi se sa nama kratko i onda otišao dalje“, rekao je u uvodu Tanović.

“Za svakog bi imao vremena: zanimao se kako smo i šta nam treba. Uvijek bi mi rekao ‘čuvaj se’ prije nego krene dalje i onda snažnom rukom potapšao me obrazu“, dodao je.

“General koji je govorio ne pucaj”
 
Tanović je rekao da je Divjak bio general koji je govorio ne pucaj i da se zauvijek smjestio u njihova srca.

“Onda je prestao rat. Jovo je odlučio da je vrijeme da skine uniformu i oldučio da radi nešto drugo, umjesto da živi od slave. Nije želio da učestvuje u poslijeratnoj podjeli plijena i odlučio je da oformi armiju obrazovanih, da pokaže kako se gradi društvo, kako se gradi BiH. 7.000 djece i mladih je pomogao da se iškoluju – to je skoro pa divizija kojima je pomogao Jovo“, istakao je.

Kazao je i da ga je prvi put nakon rata sreo na premijeri svog filma. Prišao mu je s osmijehom, kako je kazao, i Tanovićevim francuskim producentima se obratio na šarmantom francuskom jeziku, zatim je Tanovića potapšao po obrazu i otišao dalje.

“Uvijek nasmijan, jednostavan i hrabar, jedini general čijeg smo se mišljenja bojali, ali ipak cijenili, jer je to jedini način da umjetnik napreduje. Često bih ga sretao u ovoj zgradi jer je neizmjerno volio pozorište i imao oko za detalj. Zadnji put sam ga sreo ispred Šahovskog kluba, bio je već bolestan. Na moje pitanje kako je, odmahnuo je rukom i pitao me na čemu radim. Nije me potapšao po licu. Volio bih da sam tada rekao koliko ga volimo i cijenimo i to što je uradio za nas“, naglasio je ovaj bh. režiser.

“Dragi Jovo, hvala ti za sve“, riječi su kojim je Tanović završio svoje obraćanje na današnjem komemorativnom skupu, prenosi N1.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.