17.4.2021. 14:20
0
Kojović: Neka članice EU pokažu da li baštine i zajedničke vrijednosti ili ih spaja samo geografija
U organizaciji Liberalne mreže jugoistočne Europe (LIBSEEN), održana je online konferencija o diplomatskom skandalu izazvanom kontroverznim “non-paperom” koji se pripisuje premijeru Slovenije Janezu Janši.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović. On smatra da bi najveća opasnost mogla proisteći iz eventualnog potcjenjivanja ovog dokumenta od strane međunarodne zajednice:

„U jednom trenutku i Mein Kampf Adolfa Hitlera funkcionisao je kao Non Paper. Dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne i Hercegovine u Karađorđevu je također bio non paper. Radi se o opasnim fantazijama ludaka. Zato je neophodan internacionalni pritisak da svi lideri zemalja EU, pogotovo onih koje su članice Vijeća za provedbu mira u BiH, izađu i jasno kažu šta misle o ovom dokumentu. Vrijeme je da EU pokaže da li je ujedinjuju i neke vrijednosti, ili samo geografija i ekonomija. Također je neophodno i da NATO izađe s jasnim stavom u vezi s promjenama granica na Balkanu.“ Kojović je, također, non paper okarakterizirao i kao eho dugogodišnje politike koju u BiH provode Milorad Dodik i Dragan Čović.

Na konferenciji je govorila i Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske koja je rekla da ovaj dokument nije posljednji korak u raspadu Jugoslavije, već, ako bi se krenulo u njegovu provedbu, prvi korak ka raspadu Evropske unije.

Na konferenciji je govorio i Emil Kirjas, potpredsjednik Liberalne internacionale i nekadašnji zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije. On je non paper doveo u vezu s globalnim tendencijama prekrajanja granica te poseban fokus stavio na pretenzije prema Makedoniji u tom kontekstu.

Konferenciju je vodio Roman Jakič, predsjednik LIBSEEN-a i bivši ministar odbrane Slovenije. Ono što je nakon konferencije jasno jeste da će se liberali u pogledu non papera ponašati jedinstveno i tako nastupati u institucijama EU. Njihov stav je da promjene granica nema te da svaki pokušaj u tom pravcu može biti smrtonosan, ne samo za zemlje Zapadnog Balkana nego i za cijelu EU.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.