18.4.2021. 20:35
0
Mijatović pozvan na ekspertski razgovor: Popravljanje Dejtona-Novi dogovor za BiH
U srijedu 21.04.2021. godine Vojin Mijatović uzet će učešće u ekspertskom razgovoru na temu “Popravljanje Dejtona-Novi dogovor za BiH” na poziv George C. Marshall, Evropskog centara za sigurnosne studije.

"U novembru 2020., Daniel S. Hamilton, direktor Programa za globalnu Europu, Centar Woodrow Wilson, objavio je široko priznati članak s naslovom: „Popravljanje Daytona-Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu“. Rad je izvještaj koje sadrži preporuke Radne grupe za globalni program Europe za zapadni Balkan. Autor je također član grupe Loisach Marshall Center-a, skupa visokih njemačkih i američkih sigurnosnih praktičara i profesora povezanih s minhenskom konferencijom o sigurnosti. 

Njegov rad privukao je značajnu pažnju istraživača i stručnjaka, kako u BiH tako i izvan nje. Neke od 10 konkretnih preporuka odnose se na reforme povezane s upravljanjem. 

U tu svrhu ovaj ekspertski razgovor će biti o tri prijedloga:

1. Provedba presuda Europskog suda za ljudska prava: Ovo je opisano kao obvezno i ključna osnova za reformu. EU je provedbu sudskih presuda postavila preduvjetom za daljnju integraciju BiH u Uniju. Kako će međunarodna zajednica odgovoriti službenicima koji ometaju provedbu presuda Europske konvencije?
2. Korupcija: Hoće li se SAD i EU pripremiti za sankcioniranje korumpiranih funkcionera  i onih koji žele pokvariti široki proces građanskih reformi? Koje bi sankcije imale utjecaja?
3. Sigurnost: Kako se snage Europske unije (EUFOR) mogu strateški pozicionirati u BiH kao vojna prisutnost koja podržava sigurno i sigurno okruženje potrebno za reforme?

Zadovoljstvo mi je što ću prisustvovati na ovom razgovoru na kome ću iznijeti svoja viđenje o stanju u BiH i koracima za naredni period. Vreme je za budućnost, dosta smo živjeli u prošlosti", pojasnio je Mijatović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.