20.4.2021. 22:53
0
NSRS, u inat Inzku, neće povući odlikovanja ratnim zločincimam, Dodik mu rekao "da se pravi budala"
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon današnjeg sastanka na Mrakovici predsjednika i predstavnika stranaka koalicije koje čine vlast u RS, kazao je da neće postupiti po zahtjevu visokog predstavnika Valentina Inzka da oduzmu odlikovanja Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku osuđenim za ratne zločine, te da će to biti tema na narednoj sjednici NSRS koja će biti održana naredne sedmice. Ta odlikovanja dodijeljena su u oktobru 2016. godine.

Inzko je zahtjev uputio krajem januara i ostavio rok od tri mjeseca, odnosno da povuku odlikovanja prije obraćanja Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a u maju. Inzko upozorava da se samo produbljuju nacionalne podjele, vrijeđaju žrtve i onemogućavaju mirovni procesi. 

Visoki predstavnik u BiH je kazao da je uklanjanje ploče s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama 10. decembra 2020. godine bio prvi korak u pravom smjeru.

Inzko je poručio da se time stvorila izvanredna prilika da NSRS nastavi tim putem i pokaže političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost prema budućnosti, time što će odati počast žrtvama i ispraviti sramotu od 24. oktobra 2016. godine tako što će oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljene ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšić.

"S tim u vezi, vama i Narodnoj skupštini Republike Srpske dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine", poručio je Inzko te obrazložio:

"Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali uklonila bi se i kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše bi se kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i cilj za pristupanje u EU. Ova se praksa pokazala djelotvornom i u drugim zemljama i imat će iscjeljujući efekat i u BiH."

Čubrilović je danas kazao kako visoki predstavnik mora da vidi druge načine.

"Ne možemo na taj način komunicirati. To je jedan potcjenjivački odnos i prema NSRS i prema predstavnicima RS i visoki predstavnik je uputio pismo na pogrešnu adresu", rekao je Čubrilović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je danas iz svih poruka predstavnika političkih partija i šefova klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske čuo da je takav vid saradnje neprihvatljiv.

Čubrilović je rekao da će to biti jedna od tema sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja će biti održana naredne sedmice.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kazao je da Inzko želi da nametne i Zakon o zabrani negiranja genocida i da se on neće primjenjivati u RS.

"Ko će ga usvojiti. Nema nametanja, to može da ponese sa sobom u Austriju kad pođe. Ne može on da od Skupštine traži bilo šta. Podnesite izvještaj o svom radu NSRS, mi hoćemo izvještaj što se praviš budala. Nemoj da nas izbjegavaš da mi ne bismo tebe izbjegli", kazao je Dodik. 

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.