21.4.2021. 10:08
0
Vučić: Mnogo sam jači i finansijski i vojno nego što je bio Milošević
U intervjuu za Face TV, ako se pažljivije pratilo šta je poručivao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, otkrio je ono što su se mnogi dugo vremena pitali - zašto uvijek kada govori o podršci Srbije našoj zemlji, spominje isključivo i samo da poštuje tetitorijalni integritet BiH, ali ne i njen suverenitet.

Za Vučuća postoji entitetski suverentitet i on je prema njegovom tumačenju Dejtonskog sporazuma, a čiji je sastavni dio Aneks 4 (Ustav BiH) jači i značajniji, dok je suverentitet države Bosne i Hercegovine vješto preskočio u svom pojašnjenju.

- Što se tiče BiH, Srbija podržava integritet BiH. Imate tzv. podijeljeni suverentitet i podijeljene nadležnosti između RS-a i FBiH, i centralne države. To je vaša stvar, vaši odnosi. Država je međunarodno pravno priznat subjekat, to nije sporno, ali ingerenecije, prerogativi vlasti su značajnije na entitetima nego na centralnoj državi. Po Dejtonu su veći prerogativi vlasti na entitetama nego što su na centralnoj vlasti. Podijeljen je suverentitet. Republiku Srpsku volim, kao i što poštujem Bosnu i Hercegovinu- kazao je Vučić.

Naravno da predsjednik Srbije ovakve izjave daje svjesno i planski, jer kao iskusan pravnik i izuzetno lukav političar, zna da u Ustavu BiH na sedam mjesta se spominje suverentitet države Bosne i Hercegovine, a niti jednom suverenitet entiteta.

Čak i u dijelu Ustava BiH, u kojem se govori o odluci nekoga od entiteta da uspostavi posebne paralelne odnose s nekom susjednom državom u skladu s Ustavom, mora se raditi uključujući odredbe koje se tiču suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Upravo iz ovog Vučićevog tumačenja, predsjedavjući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik crpi materijal za svoje izjave, o mirnom razlazu BiH, o duhu i slovu Dejtonskog sporazuma, o navodnim granicama između entiteta koje su međunarodno priznate, ali i autori „non-papera“ koji govori upravo o mijenjanju granica na Balkanu, i BiH.

Bilo je tu još prilično indikativnih izjava, a jedan od njih je svakako onaj o jakoj Srbiji.

- Ako je problem što Srbija nije slaba kao što je nekad bila, od 2002. do 2012. godine ja se time ponosim. Mnogo sam jači finansijski i vojno nego što je Milošević bio, desetostruko je jača država Srbija, snažnija je mnogo nego što je bila – poručio je on.


MRAČNA IDEOLOGIJA

"Svi Srbi u jednoj državi": Milošević je mrtav, ali plan nije, Vučić bi da ga dovrši u "bijelim rukavicama"

Govoreći o vojnoj vježbi Vojske Srbije "Odgovor" održanoj prije tri dana, naglasio je "šta će drugo nego da se hvali naoružanjem".

- Ne, nego da ću da se hvalim uništavanjem kao što su od 2002. do 2012. uništili je. Vojska Srbije je vrlo snažna. Zašto postoji vojska BiH? Da bi se branila. Srbi u Srbiji su mirni. Neće biti rata. Ponosim se time da snažimo našu vojsku, to je vojska ne samo Srba, već svih građana Srbije, koja treba preventivno da djeluje na svakoga ko bi pomislio da našu zemlju da napadne – rekao je Vučić.

Poručio je da je "mir između Bošnjaka i Srba od presudnog značaja za budućnosti i jednih i drugih".

- Sve sam uradio između ostalog, ne kažem da je presudno, ali između ostalog imate mir i stabilnost. Ne pada mi na pamet da se igramo ratova. Moja riječ vrijedi mnogo, mnogo više nego što vrijedi riječ mnogih drugih, Moja riječ je po tom pitanju veoma važna. Mi hoćemo mir, volim Republiku Srpsku, jer to je ustavna kategorija, to je entitet. Hoću da budem zapamćen kao neko ko je sačuvao mir, ko je izgradio Srbiju. Ili da budem zapamćen da vodim ratove sa Bošnjacima, i da jedni i drugi nestanemo. Onda problem u meni nije, već u svakome ko misli da je to moguće. Srbija je sebi teritorijalno dovoljno, vaši lideri neka ne komadaju Srbiju. Ne interesuje nas nikakva "Velika Srbija" - naglasio je Vučić.

Priča o tome kako su njegovi prethodnici rušili i ponižavali Srbiji, a on (Vučić) je podigao i ojačao, nevjerovatno podsjeća na Miloševićeve poruke sa Gazimestana 28. juna 1989. godine.

- Šest vijekova kasnije, danas, opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene. Srpski narod je ove godine postao svjestan nužnosti svoje međusobne sloge kao neophodnog uslova za svoj sadašnji život i dalji razvoj. Uvjeren sam da će ta svijest o slozi i jedinstvu omogućiti Srbiji ne samo da funkcioniše kao država, već da funkcioniše kao uspješna država - rekao je tada Milošević, te optužio svoje prethodnike da su ustupcima pokazali vazalski mentalitet, prenosi Faktor.

- Tako je bilo decenijama, godinama. Evo nas danas na polju Kosovu da kažemo – da više nije tako. Nesloga srpskih političara unazađivala je Srbiju, a njihova inferiornost ponižavala je Srbiju - kazao je on.

Za razliku od Miloševića koji je vojno krenuo u osvajanje teritorija SFRJ, agresije na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, Vučić će to, kako je i sam kazao odraditi ekonomijom, koju je non-stop potencirao tokom intervjua.

Kupovinom od M:tela, preko Elektroprivrede RS-a, gradnja HE na Drini...privatizacijom ostatka preduzeća u bh. entitetu Republika Srpska. Ili što je svojevremeno rekao "otac nacije" Dobrica Ćosić, nakon ratova koje je Srbija vodila:

- Ono što nismo uspjeli dobiti u ratu, probajmo ostvariti u miru - i na tome počiva politika u Srbiji danas koju kao apsolutni vlada provodi Vučić.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.