22.4.2021. 9:28
0
Prvog dana u Zetri vakcinisano 1.200 građana starijih od 75 godina
U sarajevskoj dvorani Huan Antonio Samaranch (Zetra) prvog dana masovne imunizacije vakcinisano je 1.200 građana starijih od 75 godina, a bilo je pacijenata starijih od 90 godina. I danas je nastavljena masovna imunizacija, a građani se pozivaju da se prdiržavaju termina vakcinacije kako se ne bi stvarale gužve.

"Građani su dobili termine za vakcinacije. Apelujemo građane da poštuju termine, svi koji su se prijavili ne trebaju da brinu čeka ih njihova doza. Jučer su dolazili i neki građani koji se nisu prijavili, pa je na licu mjesta izvršena registracija i niko nije vraćen", kazao je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. 

Kada je riječ o nepokretnim građanima koji se nalaze u svojim domovima, i oni će biti vakcinisati i to će uraditi mobilni timovi JU Dom zdravlja.

"Između 2.000 i 3.000 je nepokretnih građana, kontaktirat ćemo ih i obići i dati vakcinu. Oni će dobiti Sinovac vakcinu. Mi smo njih planirali samo treba malo strpljenja", kazao je Šarkić.

Kada je riječ o revakcinaciji on se utvrđuje na osnovu datuma vakcinacije. 

U KS je jučer bilo na raspolaganju 12.500 vakcina (AstraZeneca i Sinovac) te bi se ta količina trebala utrošiti u narednih nekoliko dana.

Dalji proces masovne vakcinacije zavisit će od dolaska vakcina, a već je najavljena određena količina iz Covax sistema. Da bi se krenulo sa masovnom vakcinacijom u KS potrebno je oko 250.000 vakcina.

Za uposlenike državnih policijskih agencija stiglo je 10.000 vakcina iz Turske (ukupno 5.000 imunizacija s obje doze), a iz Ministarstva sigurnosti BiH koje pravi spiskove obavijestili su ministra zdravstva KS Harisa Vranića da imaju 4.500 uposlenika sigurnosnih agencija koje će vakcinisati.  


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.