24.4.2021. 21:13
0
Tri godine poslije – ista nedoumica
“NATO je rekao da vrata ostaju otvorena za BiH, a samo BiH odlučuje da li će ući”, rekao je Eric Folkestard iz NATO štaba u Sarajevu.
Baš kao i 2019. godine kada je poslala prvi Program reformi u sjedište NATO-a, tri godine kasnije vlada ista nedoumica.

Željko Komšić tvrdi da je je riječ o godišnjem nacionalnom programu, te da je BiH članica Akcionog plana za članstvo. Tako ne misle politički predstavnici entiteta Republika Srpska, koji isti dokument nazivaju Programom reformi, kojim se ne prejudicira članstvo, piše N1.

Rasprava se ponovno zahuktala nakon što su mediji objavili novi NATO dokument, čiju je autentičnost potvrdio Komšić. Za analitičare, političke igre u BiH se nastavljaju.

Deja Vu. ANP ili Program reformi? Jesmo li u MAP-u ili nismo? Kao da se to već nije raspravilo prije dvije godine, ova tema ponovno je uzburkala javnost. Željko Komšić potvrđuje autentičnost NATO dokumenta, kojeg su objavili mediji, a gdje stoji kako je BiH članica MAP-a, prve stepenice ka punopravnom članstvu u Alijansi, te da naša zemlje nije slala Program reformi, kako se vjerovalo, nego da je riječ o pravom ANP-u, što su ga slale i zemlje koje su postale NATO članice.

“Ovo je politička pobjeda svih nas. Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Sada su pred nama reforme koje naša zemlja mora ispunjavati kako bi postala punopravna članica ovog Saveza”, izjavio je Komšić.

No, predsjedatelj Komisije za suradnju BiH s NATO-om, čija je zadaća sačiniti nacrt Programa reformi, za N1 kaže kako ne želi komentirati objavljeni dokument dok se ne uvjeri u njegovu autentičnost i što piše u njemu. Također, poručuje kako se ova tema ne bi smjela koristiti za dnevno-političke obračune.

Iz SNSD-a ne odustaje od svoje teze.

“Puta prema NATO-u više nema. Traženo je da se usvoji ANP, Godišnji nacionalni plan nije usvojen. Usvojen je dokument koji se zove Program reformi. I prvo put od 2005. godine , kada je pisalo da BiH ide u punopravno članstvo u NATO, sada u ovom dokumentu piše da se članstvo u NATO-u više ne prejudicira”, izjavio je Radovan Kovačević ispred SNSD-a.

Bivši šef bh. diplomatije Igor Crnadak optužuje Milorada Dodika da želi zamaskirati činjenicu da je BiH poslala ANP a ne Program Reformi, te da BiH dovodi na prag NATO-a, čemu se, ističe Crnadak, srpski narod protivi.

Vraćanje u žižu priče o ANP-u i MAP-u, po starom modelu, pokušava se skrenuti pažnja javnosti sa stvarnih problema, smatra Ivana Marić.

“Komšić, koji je 2019. godine kada je taj papir otišao tvrdio da je to Program reformi, nije želio priznati da je to ANP. Sad odjednom je shvatio da je ANP. Jednostavno, građanima to ništa ne znači. SNSD je počeo priču NATO-a od Nebojše Radmanovića i Nikole Špirića. Mi znamo da je to sve to igra, i da Dodik nema ništa protiv NATO-a, samo čega da mu odobre ili iz Srbije ili iz Rusije”, izjavila je analitičarka Ivana Marić.

A Moskva je bila više nego jasna sredinom prošlog mjeseca, dan nakon konstituiranja Komisije za suradnju BiH s NATO-om.

“U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”, poručili su tada.

Istodobno, iz Alijanse oprezne i dilomatske poruke.

“NATO je rekao da vrata ostaju otvorena za BiH, a samo BiH odlučuje da li će ući”, rekao je Eric Folkestard iz NATO štaba u Sarajevu.

Prvi Program reformi BiH je poslala 2019. godine. Dobila je i pohvale iz Brisela zbog učinjenog na realizaciji zacrtanih reformi. U međuvremenu, postalo je jasno da je BiH članica Akcionog plana za članstvo, skraćeno MAP, ali i da to ne prejudicira njezino članstvo u Alijansi.

Naša zemlje poslala je i drugi Program reformi, a uskoro se očekuje slanje i trećeg.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.