27.4.2021. 18:43
0
SNSD ne želi ćirilicu u FBiH - Tegeltija: Pokušaj podvale, tako bi sutra mijenjali i Ustav RS-a
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, delegati su između ostalog glasali i o uvrštavanju na dnevni red zaključka o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiličnog pisma u ustavima kantona u Federaciji BiH, piše Oslobođenje.

Taj prijedlog su odbili su delegati HDZ-a, dok ništa bolje mišljenje o njemu nisu imali ni delegati SNSD-a, jer su svi delegati ove stranke bili suzdržani, osim Nikole Špirića koji je bio protiv.

Delegati SDA u Domu naroda PSBiH su podržali ovaj prijedlog.

Prijedlog Denisa Bećirovića je predviđao da Dom naroda pozove kantone koji još uvijek nisu propisali ravnopravnost svih naroda i građana, jezika i pisama da najkasnije u roku od 90 dana osiguraju da se u svim kantonima priznaju i jasno definišu:
- srpski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik
- bosanski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik
- ćirilično pismo kao službeno i ustavom priznato pismo
- ravnopravnost srpskog naroda s drugim narodima

Povodom odbijanja ovog prijedloga, na svom Twitter profilu se oglasio savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija.

On je u svom tweetu poručio da je riječ o naivnom pokušaju podvale.

"Naivan pokušaj podvale. Ne može PS BIH nalagati i mijenjati Ustave Entiteta i Kantona. Tako bi sutra po istom modelu nalagali i mijenjali i Ustav RS. Pitanje konstitutivnosti i ćitilice stave kao mamac, da uspostave praksu. A sutra bi tako i Ustav RS", napisao je Tegeltija.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.