1.5.2021. 16:44
0
Članovi Predsjedništva BiH primili ministra vanjskih poslova Japana
Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe godinama pruža podršku reformskom procesu u BiH.
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik te Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas sa ministrom vanjskih poslova Japana Motegijem Toshimitsuom, kojeg su informirali o aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH i bh. putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ministar Toshimitsu je naglasio da će Japan nastaviti s podrškom BiH na njenom putu ka EU, prenio je N1.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe godinama pruža podršku reformskom procesu u BiH.

Istakli su da je Japan jedan od najznačajnijih donatora u BiH, gdje se prioritetna područja pomoći odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, infrastrukturu i kulturu. Zahvalili su i za pomoć Japana tokom katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine.

Ministar Toshimitsu je informirao članove Predsjedništva BiH o novoj bespovratnoj pomoći u iznosu od oko osam miliona KM koja će biti realizovana u okviru Programa ekonomskog i socijalnog razvoja Vlade Japana. Ta sredstva su namijenjena za jačanje kapaciteta nadležnih organa BiH za upravljanje migrantskom krizom. Kazao je i da će Japan uputiti grant pomoći za deminiranje u vrijednosti od oko 800.000 KM a sporazumi o realizaciji obje donacije su potpisani danas u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj pandemiji izazvanoj virusom Covid-19. U tom kontekstu članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vladi Japana na doniranoj pomoći u iznosu od oko 1.500.000 KM, iskorištenih za opremanje medicinskih ustanova u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
 
(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.