7.5.2021. 15:08
0
Efendija Čajlaković: Kad čovjek radi na sebi u srcu osjeti ljepotu, zadovoljstvo
Lejletul-Kadr noć odredbe, noć snage/moći, noć vrijednosti, noć sudbine ili noć mjera je prema islamskom vjerovanju noć kad su prvi ajeti Kur'ana objavljeni poslaniku Muhammedu a.s. . Muslimani vjeruju da su na tu noć blagoslov i milost Allaha dž.š. u izobilju, grijesi se praštaju, dova se prima.

Hafiz Husejn ef. Čajlaković u razgovoru za Fenu kaže da se ne zna tačno koja je to noć, ali je treba 'tražiti' u neparnim noćima (datumi) u posljednjoj trećini ramazana.

- Tražite Noć moći u neparnim noćima. Dvadeset sedmu noć će pronaći onaj kome se Allah dž.š. smiluje, ne gdje masa ljudi hrli. Kako se kaže u hadisu, islam je počeo sa garibima (usamljeni ljudi) i završit će sa njima, usamljenicima koji traže 27. noć. Onome ko ‘pronađe’ 27. noć, njega će Allah dž.š. promijeniti, njegov život više neće biti isti. On u srcu osjeti ljepotu, zadovoljstvo, nur (svjetlost) božanski - naglasio je ef. Čajlaković.

Međutim, kako je naglasio, važno je da čovjek radi na sebi. Mi se, kaže, iznutra moramo mijenjamo, ne izvana.

- Srce hrđa kao željezo, zato je važno spominjanje Allaha dž.š. jer to smiruje srce. Posebno tu noć važno je učenje Kur'ana, spominjanje Allaha i razmišljanje o smrti što čisti srce, odbija sve ovosvjetovne želje i čovjeka potakne da shvati da je na ovom svijetu prolazan - naglasio je ef. Čajlaković, imam u džematu Poljice na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Na 7. maj - Dan džamija ef. Čajlaković podsjetio je na činjenicu da poslanik Muhammed a.s. prvo, što je uradio u Medini, napravio je džamiju zato što je džamija orjentir, identitet.

- Džamija nas deklariše, ko smo i šta smo. Džamija je mjesto koje okuplja, oko nje se život odvija, a ona dominira kao orjentir svima. Okrenute su prema kibli (smjer prema kojem se okreće tokom molitve), orjentacija je to kuda idemo - naglasio je.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježava Dan džamija u znak sjećanja na 7. maj, dan kad je u Banjaluci 1993. godine minirana džamija Ferhadija. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tad se simbolično obilježava rušenje i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice. Znak je to sjećanja na džamije porušene tokom rata u BiH i uopće značaj tog vjerskog objekta.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.