8.5.2021. 9:54
0
Od Interpola zatražene informacije o srbijanskoj diplomi Zorana Galića, šefa Granične policije BiH
Federalna uprava policije kojom rukovodi Ensad Korman uputila je dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela kojim se traži da se putem Interpola provjere i dostave podaci o školovanju direktora Granične policije BiH Zorana Galića u Srbiji, saznaje Novinska agencija Patria.

Također je zatraženo od Nezavisnog odbora PS BiH koji je 2014. godine sačinio rang-listu kandidata da dostavi informacije s kojom diplomom se Galić prijavio na konkurs.

Unutar policijskih agencija godinama se govori o lažnim diplomama čelnih ljudi stečenih na sumnjivim privatnim univerzitetima i to ne samo u BiH, već i susjednoj Srbiji u vrlo kratkom vremenskom periodu. Mnogi policijski službenici zahvaljujući lažnim i brzopoteznim diplomama napredovali su u službi, a plaće im povećavane i po nekoliko puta. 

O diplomama policijskih čelnika govorio je i visoki predstavnik Valentin Inzko. U izvještaju koji je prezentirao Vijeću sigurnosti UN Inzko je spomenuo upitnu diplomu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića sa Američkog unverziteta u BiH. U razgovoru za Face TV u petak navečer Inzko je kazao kako je Tužilaštvo  BiH u slučaju Osmana Mehmedagića privelo kraju određene stvari, te kako je potrebno ispitati diplome i drugih funkcionera kao i policijskih službenika u RS.

I dok Tužilaštvo BiH vrši provjere i vodi opsežnu istragu oko Mehmedagićeve diplome i samog djelovanja i rada AU u BiH koji je bio nezakonit u Sarajevu, čini se da se druge prijave “kisele” u istom Tužilaštvu. 

Jedna od prijava upućena je ranije Tužilaštvu BiH u vezi diplome Zorana Galića, aktuelnog direktora Granične policije BiH koji je 2007. godine stekao diplomu na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici (FABUS) kao i još stotinjak policijskih službenika Galić je zatim pokušao nostrificirati tu diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Banja Luci, a iako je dobio rješenje da je “diplomirani ekonomist”, 2009. godine Galić na Univerzitetu u Sarajevu nostrifikuje po drugi put diplomu stečenu 2007. godine. 

U odluci o nostrifikaciji tadašnji rektor Faruk Čaklovica se pozvao na Zakon o nostrifikaciji i ekvivalenciji inostranih školskih svjedočanstava, prema još važećem Službenom listu SRBiH br. 7/88 – Prečišćeni tekst.

No član 6. Zakona navodi da nostrifikaciju vrši odgovarajući fakultet, viša škola ili umjetnička akademija, dakle visokoškolska organizacija i to iz oblasti i discipline obrazovne ustanove istog ili približnog obrazovnog nivoa.

Prema ovim uslovima, diplome Fabusa je, prema zakonu, mogao nostrificirati samo Ekonomski fakultet u Sarajevu, a nikako Komisija za nostrifikaciju. Komisiju su tada činili: Slavenka Vobornik, Abedin Bikić, Nedžad Mulabegović, Zikrija Avdagić, Nijaz Ibrulj, Sonja Bijeljc, Stjepan Roš.

Iako je ta sumnjiva diploma nostrificirana, na zvaničnoj stranici GP BiH u Galićevoj biografiji navodi se da je diplomirani pravnik, a diplomu je stekao na Pravnom fakultetu u Mostaru. Moguće je da Galić u službenim prijavama više ne koristi sporne diplome, ali je neophodno utvrditi da li je koristio spornu diplomu prilikom imenovanja na poziciju direktora GP BiH.

Galić je 2019. godine na konkursu za direktora Federalne uprave policije bio prvorangirani, a zaključkom Vlade FBiH iz juna 2019. godine imenovanje je zaustavljeno dok se ne formira nova vlast. Tada je HDZ BiH bio protiv, dok su SDA i SBB glasali za odgađanje imenovanja.

HDZ BiH i danas insistira na toj poziciji, a istraga oko Galićeve diplome utjecat će i na dalji tok događaja oko pozicije prvog čovjeka FUP-a.

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH u martu ove godine zatražila je raspisivanje novog konkursa, jer su prošle već dvije godine i smatraju da treba ponoviti proceduru.

Osim Galića Tužilaštvu BiH prijavljen je i Ervin Pavlović, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o kojem je Patria već pisala i da je pod zaštitom zamjenika direktora SIPA-e Đure Kneževića. I Kneževićeva diploma bila je predmetom krivičnih prijava Tužilaštvu BiH.

Na brojne upite o spornim diplomama policijskih čelnika i visokorangiranih službenika Tužilaštvo BiH na čijem je čelu Gordana Tadić nema odgovora.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.