17.5.2021. 13:05
0
Dogovorena saradnja dječije bolnice Srebrnjak i Genetičkog savjetovališta Genetika
- Genetičko savjetovalište Genetika formirano je radi pružanja usluge genetičkog savjetovanja, testiranja, te je u svom timu okupio veliki broj stručnjaka kako iz Amerike, Njemačke i regiona koji će svakako biti na raspolaganju pacijentima Dječije bolnice Srebrnjak - rekla je Zorlak.
Dječja bolnica Srebrnjak i Genetičko savjetovalište Genetika iz Bosne i Hercegovine potpisali su memorandum o poslovnoj saradnji na stručnim, znanstvenim, istraživačkim i razvojnim projektima.

Ciljevi saradnje dviju ustanova obuhvaćaju jačanje saradnje između znanstvenog i zdravstvenog sektora, bolje korištenje ljudskih i materijalnih naučno-istraživačkih resursa u regiji, povećanje mobilnosti stručnjaka medicinskih i srodnih djelatnosti, povećanje mogućnosti za razvoj i prijenos inovacija, razvoj djelatnosti i ljudskih potencijala u području medicine te povezanih znanstvenih područja, kao i povezivanje stručnjaka te zajednički doprinos pri dijagnostici rijetkih oboljenja.

Osnivačica Genetičkog savjetovališta Genetika Anela Zorlak izjavila je da se nada dugoročnoj, obostrano korisnoj saradnji.

- Genetičko savjetovalište Genetika formirano je radi pružanja usluge genetičkog savjetovanja, testiranja, te je u svom timu okupio veliki broj stručnjaka kako iz Amerike, Njemačke i regiona koji će svakako biti na raspolaganju pacijentima Dječije bolnice Srebrnjak. Pred nama je zasigurno period velikih ideja, projekata i inovacija što me posebno raduje - rekla je Zorlak.

Direktor Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule izrazio je zadovoljstvo zbog buduće saradnje.

- Smatram da ova saradnja pokazuje da možemo partnerstvom institucija u regiji koje su značajno umrežene u međunarodnoj znanstvenoj zajednici ostvariti dodatnu vrijednost za obje institucije, prvenstveno u vidu bolje zdravstvene usluge za pacijente - kazao je Dumić-Čule.

Dječja bolnica Srebrnjak je zdravstvena ustanova specijalizirana za liječenje respiratornih bolesti djece. Također je Referentni centar Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece, znanstvena organizacija Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta u području biomedicine i zdravstva, Klinika za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i partner u provedbi više EU projekata iz područja medicine i znanosti, saopćeno je iz Genetičkog savjetovališta Genetika.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.