3.6.2021. 14:57
0
Mandić i Forto Centralnoj banci nudili GRAS-ovu zemlju, sve će na kraju završiti na sudu
Svi zakonski rokovi za ovo postupanje opštine su davno prošli, pa je Centralna banka BiH uložila žalbu Ministarstvu prostornog uređenja KS zbog šutnje Općine Centar.

Općina Centar Sarajevo, na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem (Naša stranka) još uvijek nije donijela rješenje po zahtjevu Centralne banke BiH za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju zgrade u dijelu parka Hastahana, tačnije na mjestu gdje je bio parking.

Ova šutnja je zapravo opstrukcija, jer pravno nema zapreka da se krene s izgradnjom zgrade, ali Naša stranka svim silama pokušava zaustaviti gradnju.

S takvim se odlukama ne slažu ni koalicioni partneri Naše stranke, NIP i SDP, a Elmedin Konaković za Patriju je ranije kazao da ne postoje pravne smetnje za izgradnju zgrade, te da se sada radi u neuvjetnim prilikama i da se u trezor silazi stepenicama!

Adanan Šteta, ministar u Vladi KS i povjerenik sarajevskog SDP-a istakao je za Patriju da je on uvijek na strani zakona.

"Koliko sam upućen tu nema ništa sporno, a zašto se oko toga pravi spektakl nisam siguran", kazao je Šteta.

Koliko je situacija jasna dokazuje i izjava samog Predraga Kojovića, predsjednika Naše stranke koji je gostujući kod Bakira Hadžiomerovića rekao da ne postoji pravni osnov da se gradnja zaustavi.

"Da je pravno moguće zaustaviti taj proces ili vratiti ga mi bismo to učinili", kazao je Kojović kazujući da bi jedina mogućnost bila da se Centralna banka sama odrekne svojih prava!?

I pošto ne postoji pravna mogućnost i nemoguće je zakonski sporiti gradnju onda se krenulo s opstrukcijama. Da li je ovo slika nove vlasti u KS? Veliki problem je, što su u svojim naumima da zaustave gradnju, kao 'velikodušno' ponudili drugu lokaciju za izgradnju zgrade banke.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je Centralnoj banci BiH ponudio zamjensku lokaciju, u cilju da se odustane od gradnje zgrade u sarajevskom parku Hastahana, što je Centralna banka naravno odbila jer je legalno kupila i platila zemljište, te izradila i idejni projekat buduće zgrade sa parkom te samo čeka urbanističku dozvolu općine.

Još veći je problem što su Mandić, a s njim i kantonalni premijer Edin Forto ponudili zemljište u čijem je vlasništvu GRAS. Kada su upozoreni na tu činjenicu, pravdali su se, kako tvrde izvori Patrije, da su znali da CBBiH svakako neće pristati na tu ideju.

Pa, naravno da neće. Da banaliziramo stvari. Ko bi izašao iz svog stana tek tako, i otišao u drugi stan za koji se ne zna ni gdje je, ni šta je, ni čiji je!? Za sve vrijeme ove trakavice u kojoj je najviše na gubitku Centralna banka, koja će sigurno pravdu tražiti i na sudu, park Hastahana prekriven je smećem, o čemu se javno očitovao i sam Mandić.

Dakle, bolje smeće nego državna institucija, da se lako zaključiti. Posebno ako se uzme u obzir da izgradnja zgrade ne bi zauzimala dio parka u kojem koliko-toliko ima zelenila.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.