18.6.2021. 13:18
0
Prodanović: Bez šire pomoći EU naš region ne može sam riješiti problem migracija
Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz decembra 2000. godine, u cijelom svijetu 20. jun obilježava se kao Svjetski dan izbjeglica.

Taj dan predstavlja priliku da se ukaže na težak položaj više od 80 miliona ljudi na planeti koji su izašli iz svojih domova, bježeći od ratova, nasilja, progona, gaženja osnovnih ljudskih prava, ali i od siromaštva, gladi, te posljedica klimatskih promjena - ističe predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović u saopćenju koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

"Uprkos kratkotrajnom predahu izazvanom pandemijom virusa korona, svijet se i danas suočava sa posljedicama migrantske krize, kojom su posebno pogođene države s takozvane balkanske rute, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Sa stanovišta ljudskih prava institucije Bosne i Hercegovine i nižih nivoa vlasti suočene su s potrebom da se tim ljudima, posebno najranjivijim kategorijama među njima, pruži adekvatna podrška i pomoć. Šire gledano, međutim, jasno je da Bosna i Hercegovina, ali i sve zemlje ovog regiona, bez snažnije podrške Evropske unije nisu i neće biti u stanju da same rješavaju ovaj problem" naglašava Prodanović.


Također dodaje, da je "Svjetski dan izbjeglica prilika da se uputi i snažna podrška svim institucijama u BiH i na nižim nivoima vlasti koje se bave pitanjem povratka izbjeglica i obezbjeđivanjem njihovih prava na imovinu i život dostojan čovjeka. Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH, u okviru svojih nadležnosti, jeste i bit će partner tim institucijama u svim aktivnostima koje su usmjerene na ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava koja garantuju Ustav BiH, aneks 7. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zakonski propisi koji regulišu ovu oblast“.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.